,,VINO ȘI TU CU NOI LA OINĂ!’’ un nou proiect al Federației Române de Oină (GALERIE FOTO)

Din initiativa FR Oina a inceput un nou proiect de selectie si initiere in oina pentru tinerii care doresc sa cunoasca tainele sportului nostru national – oina.
Proiectul se deruleaza pana in data 30 noiembrie 2015 si este finanţat de Ministerul Tineretului si Sportului, prin PROGRAMUL PIERRE DE COUBERTIN, scopul final al proiectului fiind dobândirea de către copii a deprinderilor psiho-motrice specifice jocului de oină, dezvoltarea fizică armonioasă şi mai ales, sensibilizarea copiilor pentru practicarea jocului de oina.

oina 1Proiectul se adreseaza fetelor si baietilor, nascuti in anul 2001 si mai mici, neligitimati, care nu au participat la nici o activitate competionala de oina.
Proiectul ofera oportunitatea Cluburilor Sportive afiliate la Federatia de oina, dar si Institutiilor scolare, sa creasca numarul copiilor care practica oina, alaturi de profesorii lor de educatie fizica dar si a unor cadre didactice care doresc sa se implice in promovarea sportului national – oina.
Obiectivele proiectului:
– Creşterea numărului de practicanţi ai jocului de oină, în rândul copiilor, asigurarea bazei de selecţie pentru Cluburile Sportive si Institutiile scolare;
– Apropierea comunităţii locale fata de şcoală şi păstrarea unei strânse colaborări pe viitor la competiţiile organizate de Federaţia Română de Oină.
– Realizarea educaţiei integrale prin sport şi a pregătirii pentru viaţă prin: dobândirea obişnuinţei de a îmbina activităţile şcolare cu cele extraşcolare; obişnuirea lucrului în echipă; respectarea unui program zilnic de viaţă: şcoală – antrenament; respectarea normelor de conduită în comunitate; respectul faţă de regulă şi regulament; spiritul de fair-play.
Persoana desemnata de FRO, ca fiind responsabil de proiect pe regiunea de NV este prof. Moje Calin, care a mai organizat alte asemenea proiecte, toate avand un impact pozitiv, realizand cresterea numarului de practicanti ai oinei.
Prima actiune din proiect s-a derulat in zilele de 19 si 20 noiembrie la Scoala Gimnaziala ,,Ion Popescu de Coas’’ din comuna Coas, unde d-na director Maria Opris, a pus la dispozitie frumoasa baza sportiva a scolii. Participanti au fost copii din comuna Remetea Chioarului coordonati de prof. Moje Calin si copii din comuna Coas coordonati de prof. Lucaci Cristian. Acestia au inceput initierea unei noi generatii de oinisti, care pe viitor se vor bucura de numeroase beneficii practicand oina.
Actiunile de selectie si initiere vor continua si in alte localitati din judet, cum ar fi: Coruia, Somcuta Mare, Baia Mare si Borsa. De asemenea actiuni de selectie se vor efectua si in judetele Satu Mare, Bihor, Salaj, Bistrita, Cluj.Toti copii selectionati vor participa la o activitate comuna care se va desfasura in perioada 27-29 noiembrie la Baia Mare, unde sub indrumarea atenta a profesorilor coordonatori, vor patrunde tot mai adand in cunoasterea jocului de oina.
Participantii vor beneficia de cazare si masa gratuita, precum si alte materiale oferite de FR Oina, prin finantare de la Ministerul Tineretului si Sportului.

oina 2oina 3oina 4OINA 5
Coordonator proiect,
Prof. Moje Calin