Programul "Promovarea sportului de performanță" reprezintă un program național de promovare a practicării și dezvoltării sportului de performanță. Programul sportiv este un complex de acțiuni care au ca scop comun îndeplinirea unor obiective de performanță cu caracter sportiv pentru un eveniment sportiv secvențial sau un sezon competițional, pentru o competiție organizată pe o perioadă stabilită printr-un regulament, înscris(ă) în calendarul asociației județene pe ramură de sport/asociației municipiului București pe ramură de sport sau în calendarul federației române pe ramură de sport. Categoriile de acțiuni care constituie activitatea sportivă din cadrul unui program sportiv sunt: acțiunile de pregătire sportivă, competițiile sportive și alte acțiuni sportive, denumite împreună acțiuni sportive. Programele sportive aprobate de către autoritatea finanțatoare sunt denumite "programe sportive de utilitate publică".
Programul „Sportul pentru toți” reprezintă un program național de promovare a practicării și dezvoltării sportului pentru toți. Programul sportiv este un complex de acțiuni care au ca scop comun îndeplinirea unor obiective cu caracter sportiv și indicatori, pentru un eveniment sportiv secvențial, pentru o competiție organizată pe o perioadă stabilită printr-un regulament înscris(ă) în calendarul asociației județene „Sportul pentru toți”/Asociației Municipiului București „Sportul pentru Toți” sau al Federației Române „Sportul pentru Toți”. Categoriile de acțiuni care constituie activitatea sportivă din cadrul unui program sportiv sunt: acțiunile de pregătire sportivă, competițiile sportive și alte acțiuni sportive, denumite împreună acțiuni sportive. Programele sportive aprobate de către autoritatea finanțatoare sunt denumite „programe sportive de utilitate publică”.
Programul „Întreținerea, funcționarea și dezvoltarea bazei materiale sportive” reprezintă un program național de dezvoltare a infrastructurii și bazei materiale sportive. Programul sportiv este un complex de acțiuni care au ca scop comun îndeplinirea unor obiective cu caracter administrativ, de construire, întreținere și modernizare a infrastructurii sportive și bazei materiale sportive. Categoriile de acțiuni care stau la baza materializării unui program de construire, modernizare, întreținere a infrastructurii sportive și bazei materiale sportive sunt: studiul de fezabilitate, nota de fundamentare, actul de proprietate al terenului și bazei sportive, dacă este cazul, schița cadastrală, devizul, caietul de sarcini, proiectul arhitectural, avizele și autorizațiile de construcție, dovada cofinanțării lucrărilor, procesul-verbal de predare/primire, dacă este cazul, în ordinea etapizată stabilită de legislația în vigoare și autoritatea finanțatoare. Programele sportive aprobate de către autoritatea finanțatoare sunt denumite „programe sportive de utilitate publică”.
Programul „Redescoperă oina” reprezintă un program național care constă într-un complex de activități necesare susținerii practicării și promovării jocului de oină, desfășurat prin intermediul Federației Române de Oină. Programele sportive aprobate de către autoritatea finanțatoare sunt denumite „programe sportive de utilitate publică”.
Program Naţional (P5) „ROMÂNIA ÎN MIȘCARE”
Ministerul Tineretului și Sportului a emis Ordinul nr. 445/2018 privind aprobarea Programului Național de Utilitate Publică “România în Mișcare”, de interes pentru Direcțiile Județene de Sport şi Tineret.
Beneficiarii Programului sunt cetățeni din toate categoriile sociale începând cu vârsta de 6 ani, în egală măsura femei și barbați / fete și băieți, din mediul urban și rural, persoane cu oportunități reduse și cu dizabilități.
Programul “România în mișcare” este format din trei subprograme, după cum urmează: “Finanțarea nerambursabilă a structurilor sportive”, concurs de proiecte sportive la nivel județean, “Calendar competițional”, susținerea și dezvoltarea unui calendar competițional școlar adresat elevilor din clasele V-VIII la nivel județean, și “Sport pentru sănătate”, sistem competițional pe probe atipice, neclasice, pe categorii de vârstă, începând cu elevi din clasa I până la persoane cu vârsta de peste 50 de ani, cu finalizare la nivel național.
Obiectivele generale ale Programului sunt următoarele :