RAPORT PRIVIND ACTIVITATEA
DIRECŢIEI JUDEŢENE PENTRU SPORT ŞI TINERET MARAMUREŞ
ÎN ANUL 2018
DJST Maramureş îşi desfăşoară activitatea conform Legii nr. 69/2000, HG 884/2001, HG 141/2010, HG 776/2010, precum şi după alte reglementări în vigoare.
ÎN DOMENIUL SPORTULUI
- Raport privind activitatea DJST Maramureş în anul 2018
- Analiza realizării obiectivelor şi indicatorilor din programul „Promovarea sportului de performanţă“
Activităţile ce au fost organizate şi desfăşurate în judeţ au avut ca bază strategia de dezvoltare a activităţii sportive în perioada 2017 – 2018, programul de guvernare, strategia generală de dezvoltarea a activităţii sportive, strategia privind evoluţia sistemului sportiv românesc şi programul de dezvoltare socio-economic în judeţul Maramureş.
Principalele obiective care au stat la baza activităţii au fost :
- Organizarea şi dezvoltarea structurilor sportive;
- Promovarea sportului de performanţă şi realizarea indicatorilor în competiţiile naţionale şi internaţionale;
- Promovarea toleranţei, fair-play-ului şi combaterea violenţei în sport;
- Prevenirea şi combaterea dopajului în sport.
Obiective şi indicatori din Programul „Promovarea Sportului de Performanţă“
- Număr total de competiţii planificate – sportul de performanţă : 82
- Realizate: 84
- Număr total de competiţii planificate – sportul pentru toţi : 79
- Realizate: 82
- Număr total de competiţii realizate atât la sportul de performanţă cât şi la sportul pentru toţi: 166
- Cheltuieli din subvenţie pentru activitatea sportivă: 60.615,00 lei
- Cost mediu pe competiţie: 470,00 lei
Susţinerea activităţii de performanţă:
- Cantonamente – 0
- Semicantonamente – 0
- Echipament sportiv – 0
- Medicamente de efort şi cheltuieli cu alimentaţia de efort – 26.797,00 lei
- Număr de sportivi care au beneficiat de alimentaţie de efort – 308
- Rezultate în campionatele naţionale (vezi Anexa 1, 1a)
- Sportivii prezenţi în TOP Sport Maramureş 2018 în urma rezultatelor obţinute în competiţiile oficiale internaţionale Campionat Mondial, Campionat European, Cupa Mondială, Cupa Europeană, Campionat Balcanic, etc. (vezi Anexa 1,2)
- Alte rezultate obţinute cu participare internaţională (vezi anexa 3)
În calendarul judeţean al DJST Maramureş în anul 2018 pe cele 2 programe, Promovarea Sportului de Performanţă şi Promovarea Sportului pentru Toţi, au fost planificate 161 acţiuni sportive dar au fost realizate 166 de competiţii, fiind finanţate şi alte competiţii apărute pe parcursul anului, organizate în colaborare cu structurile sportive de performanţa din judeţ, un număr mai mic de acţiuni fata de anul competiţional 2017.
În anul competiţional 2018 au beneficiat de alimentaţie de efort 87 sportivi de la structurile sportive de performanţă, în valoare de 26.797,00 lei , sumă mult mai mică faţă de anul de anul competiţional 2017 când sportivii au beneficiat de alimentaţie în valoare 60.740,00 lei
În lunile ianuarie şi februarie 2018 s-a continuat înregistrarea rezultatelor din anul competitonal 2017 primite de la structurile sportive, acestea având nevoie de avizarea direcţiei în vederea depunerii formularelor cu rezultate la Primăria Municipiului Baia Mare .
Luna ianuarie a debutat cu întreceri specifice sezonului de iarnă. Competițiile de schi au debutat în 10 ianuarie cu Cupa Primul Fulg la care au participat pe pârtia de la Suior copii, juniori și cadeți de la cluburile din Baia Mare, competiție care s-a repetat în data de 20 ianuarie la Cavnic la întrecerea „Cupa Fulg de Nea”.
În 12-14 ianuarie la Sala Sporturilor Lascăr Până s-a desfășurat în organizarea Clubului Sportiv Minaur și Academiei de Handbal Minaur Baia Mare, competiția ”Baia Mare Winter Cup” la care au au participat atât echipe din România, cât și din străinătate, finala disputându-se între handbaliștii de la CS Minaur și cei de la România U21. Finala turneului, disputată între echipele românești participante, a fost echilibrată în prima parte, însă până la urmă Minaur s-a desprins, reușind să se impună și să câștige trofeul.
Cei mai buni tineri schiori din ţară au participat în zilele de 22-25 Ianuarie, la tradiționala Cupa CSS Baia Sprie. Competiţia a aliniat la start aproape 100 de sportivi de la 15 cluburi din ţară şi s-a desfăşurat pe pârtia de schi de la Şuior.
Federaţia Română de Taekwon-do ITF și Clubul Sportiv Știința-Dragonul Baia Mare a organizat, în colaborare cu Clubul Sportiv Minaur Baia Mare, Primăria Muncipiului Baia Mare și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș, Stagiul Național Tehnic de Taekwon-do ITF, pentru instructori, antrenori, arbitri și sportivi. Evenimentul s-a desfășurat, în perioada 26-28 ianuarie 2018, în Baia Mare, la Sala Sporturilor “Lascăr Pană” și a adunat peste 400 de antrenori sportivi și arbitrii.
În organizarea cluburilor Alpina, Fulg de Nea, Todiral, Clubul Sportiv Școlar Baia Sprie, au avut loc o serie de competiţii destinate celor mici astfel peste 100 de copii la fiecare competiție s-au întrecut în acțiuni de verificare a pregătirii sportive de peste iarnă. În aceeași notă, în Poiana Soarelui din stațiunea Izvoare sportivii de la cluburile CSS Baia Sprie, CS Spria Baia Sprie, CS Nord și CS Maratin s-au întrecut în competiții de schi fond și biatlon.
În organizarea Clubului Sportiv Spria Baia Sprie și a DJST Maramureș a avut loc în stațiunea Izvoare Cupa României la orientare pe schiuri, ocazie cu care s-a organizat și cea de a 48-a ediție a Trofeului Maramureș la Orientare de iarnă la care au participat peste 200 sportivi din peste 10 județe ale țării.
Tot în stațiune Izvoare de lângă Baia Mare, în perioada 22-25 februarie, CSŞ Baia Sprie, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, Federaţia Română de Schi-Biatlon, Inspectoratul Şcolar al judeţului Maramureş şi Primăria Baia Sprie, a organizat Campionatul Naţional Şcolar 2018 – Schi Fond la categoriile juniori, cadeţi şi copii. Au participat toate cluburile de specialitate din ţară, respectiv 127 de sportivi de la 8 cluburi.
Pe 1 februarie s-a desemnat câştigătoarea fazei județene a competiției de rugby-tag Olimpiada Gimnaziilor. După disputarea tuturor meciurilor, primul loc a fost ocupat de echipa Școlii ”Lucian Blaga” din Farcașa, aceasta urmând să reprezinte Maramureșul la faza zonală interjudețeană care va avea loc în Bihor.
Timp de patru zile, în sala de sport a Şcolii „Vasile Alecsandri” s-a desfăşurat etapa judeţeană la fotbal dotată cu Cupa Tymbark, ediţia 2017-2018, la categoriile Under 10 şi 12 (fete), respectiv Under 8, 10 şi 12 (băieţi). Şcoala 18 Baia Mare a cucerit titlul de campioană judeţeană la fete, Under 10 şi 12, Şcoala 3 „Dimitrie Cantemir” s-a impus la Under 8, Liceul Pedagogic Sighetu Marmaţiei a câştigat titlul judeţean la Under 10, iar la Under 12 şcoala care va reprezenta Maramureşul la faza zonală este „Dimitrie Cantemir”.
Echipa de volei masculin a avut o serie de patru jocuri disputate pe teren propriu din care a reușit să le câștige pe ultimele trei în compania echipelor Dinamo București, CSU Timișoare și U Cluj-Napoca reușind să termine sezonul regulat pe locul 8.
Jucătorii de tenis din Sighetu Marmației au participat de curând la o competiție organizată pentru sportivii din oraș. Este vorba despre Cupa de Iarnă, care a ajuns anul acesta la cea de-a III-a ediție desfășurată după un regulament de organizare adaptat condițiilor datorate numărului mare de participanți pe o singură suprafață de joc.
Lună martie a debutat cu ultimele competiții dedicate sporturilor de iarnă. Astfel în 3-4 Martie pe pârtiile de la Cavnic și de la Șuior cei mai mici dintre schiori s-au întrecut în competițiile organizate de către cluburile TuSport Baia Mare și CSS Baia Sprie.
Tot la Cavnic în 2-4 martie, pasionaţii de viteză şi adrenalină pe două şi patru roţi şi-au dat întâlnire la “Raliul Zăpezii”, competiție ajunsă la a VIII-a ediție. La concurs s-au înscris 46 de concurenți într-o competiție dedicată piloţilor de maşini 4×4, de ATV-uri şi motocicliştilor. Competiția a fost organizată de către Asociaţia Club Sportiv Team Dakar România în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş şi Primăria Cavnic.
Cupa Mărțișor la handbal masculin dedicată juniorilor IV s-a desfășurat în data de 10 Martie și s-a dovedit un turneu de verificare valoros pentru etapa județeană la care au participat 4 echipe din Baia Mare.
În ceea ce privește sportul dedicat echipelor, CS Știința-Explorări Baia Mare volei masculin a început turneul play-off cu o victorie împotriva concitadinei CSS 2 CNE Baia Mare, în etapa inaugurală a turneului pentru locurile 7-12.
Echipa de Rugby CSM Știința Baia Mare s-a calificat în finala Cupei României după ce a învins-o, în data de 17 Martie pe teren propriu, pe Steaua București cu 16-7 (9-7), în cea de-a doua semifinală.
În perioada 12-17 martie, AJ SPT Maramureș organizează, în parteneriat cu DJST Maramureș, Sărbătoarea Primăverii, acțiune cu scop de promovare a Sportului pentru Toți la nivel județean. Peste 800 de participanți din Seini, Cavnic, Tăuții Măgherăus, Remetea Chioarului, Coruia și Baia Mare sunt angrenați în această săptămână în întreceri sportive în aer liber, cu scop recreativ. Se desfășoară competiții de cros, fotbal, baschet și handbal, jocuri și ștafete, probe de atletism, etc.
Acțiunea are ca scop formarea și educarea pentru mișcare și formarea deprinderilor de practicare a sportului pentru sănătate.
Asociația Județeană de Atletism Maramureș a organizat în data de 14 Martie în parteneriat cu DJST Maramureș, la Stadionul de Atletism din Baia Mare, Campionatul Național de Aruncări Lungi (etapa județeană pentru copii 1 și 2, juniori I, II și III la disc, suliță și aruncarea mingii de oină). Au participat sportivi legitimați de la LPS Baia Mare şi CSM Baia Mare. Competiţia a avut ca scop realizarea baremurilor de participare la campionatul naţional.
Federaţia Română de Taekwon-do I.T.F. și Clubul Sportiv Știința-Dragonul Baia Mare au organizat, în colaborare cu Primăria Muncipiului Baia Mare și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș, Campionatul Naţional de Taekwon-do I.T.F pentru juniori 3, 2, 1 şi seniori. La competiția desfășurată în perioada 2-4 martie, în sala sporturilor Lascar Până, au participat 417 sportivi, 48 arbitri şi 47 antrenori/instructori de la 19 cluburi.
A fost cea mai mare competiţie de nivel naţional organizată în Romania în cadrul Federaţiei Romane de Taekwon-do ITF de la înfiinţare până în prezent.
Lună martie a luat sfârșit cu tradiționalul concurs Cupa Prietenia la Gimnastică ritmică în data de 30-31 martie la care au participat peste 100 de sportive de toate categoriile de la 10 cluburi din țară.
Fotbalul feminin a avut o competiţie la începutul lunii Aprilie, echipele de fete din Satulung, Bârsău, Cărei, Baia Mare și Băița evoluând în Cupa Codrului la fotbal. În finala mică s-au întâlnit Școala nr 18 din Baia Mare și Școala Generală Bârsău, băimărencele impunându-se la limită, cu 1-0.
În 14 aprilie la Baia Mare s-a disputat meciul dintre două vechi rivale în volei, Știința Explorări Baia Mare și Dinamo București. Cele două formații s-au întâlnit în etapa a 7-a a fazei a II-a a campionatului, iar meciul s-a încheiat cu victoria oaspeților.
În 18 Aprilie Știința Explorări a învins pentru a patra oară în acest sezon formația CSU UV Timișoara, cu același scor, 3-0. Partida a fost disputată în contul etapei a 8-a a turneului pentru locurile 7-12.
Vineri, 20 aprilie 2018, la Școala gimnazială Baia Sprie a avut loc a XVI-a ediție a Cupei “Memorial Apli Gheorghe” , eveniment care a adunat la linia de start peste 400 de participanți elevi și sportivi.
Evenimentul s-a desfășurat cu implicarea C.S.Spria, în colaborare cu Școala gimnazială Baia Sprie, DJST Maramureș și CS Nord Baia Mare.
Participanții au avut de alergat distanța între 1-5 km, în funcție de vârstă de la 6 la 18 ani.
Marți, 24 aprilie, DJST Maramureș a organizat, în parteneriat cu AJA Maramureș, concursul interjudețean de atletism la aruncări (J1, J2, J3 B, F, copiii, 1, 2, 3 B, la suliță, disc, greutate și oină C3). Au participat în jur de 85 de aruncători din Satu Mare, Carei și Baia Mare (de la LPS și CSM).
În organizarea DJST Maramureș, AJSPT Maramureș și a Școlii Gimnaziale “Vasile Alecsandri” din Baia Mare s-a desfășurat miercuri, 25 aprilie, concursul de primăvară la cros. La competiție s-au înscris peste 700 de copii ai școlii.
La final de sezon competițional reprezentanții Clubului Sportiv Municipal Sighetu Marmației au vorbit despre rezultatele pe care echipa de baschet CSM Sighet le-a obținut. Echipa și-a atins obiectivul propus în ceea ce privește calificarea în primele 8 grupări din Liga 1 prin ocuparea locului 7.
Luna mai a avut evenimente dintre cele mai variate, fiind prezente foarte multe ramuri sportive în competiții derulate la nivel local sau național.
Concursul național Cupa Baia Mare Dance Festival care a avut loc duminică 6 mai și a adunat pe ringul de dans peste 200 de perechi și fete solo în 39 de categorii de concurs, 30 de oficiali din toată țara și aproximativ 1.000 de spectatori.
Vineri 11 mai fetele de la CS Minaur au jucat în ultima etapă din liga a doua, băimărencele urmând ca din sezonul viitor să evolueze în LIGA FLORILOR.
În 19 mai, la Pădurea Tăuţi, peste 60 de sportivi de la cluburi de profil din judeţ au luat startul la o importantă competiţie de orientare în alergare, organizată de Clubul Sportiv Şcolar Baia Sprie, în colaborare cu DJST Maramureş. Traseele au fost de tip medie distanţă, cu lungimi cuprinse între 1.200 şi 3.500 de metri, pregătite în aşa fel încât toată lumea să le poată parcurge cu uşurinţă. Categoriile de participare au fost masculin şi feminin, pe categorii de vârstă şi open
Sala Sporturilor „Lascăr Pană” din Baia Mare a găzduit duminică, 20 mai, turneul semifinal la minihandbal, fete, turneu la care au fost prezente opt echipe. Acestea au fost împărțite în două grupe: CS Phoenix Baia Mare, CS Atletik Satu Mare, ACS Transilvania Braşov, CS Zetea – Grupa A; ASC Corona 2010 Braşov, CSŞ Odorheiu Secuiesc, CSŞ Zalău, CSŞ Viitorul Cluj-Napoca – Grupa B.
În organizarea CS Electro Sistem Baia Mare, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, cu Inspectoratul Şcolar Maramureş şi cu Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Maramureş, miercuri, 23 mai, cu primul start la ora 15.00, s-a desfăşurat cea de-a XV-a ediţie a Cupei Electro Sistem la Cros. Competiţia s-a adresat elevilor şi studenţilor din întreg judeţul Maramureş şi a avut loc în Baia Mare, în împrejurimile Câmpului Tineretului, din vecinătatea stadionului „Viorel Mateianu”, cu sosirea la Monumentul Ostaşului Român.
Ultima reprezentație a sezonului pentru handbaliștii de la Minaur în fața propriilor suporteri s-a încheiat joi 24 mai cu o înfrângere cu Dunărea Călărași, scor 30-38, echipa băimăreană încheind campionatul pe locul 8.
În 25 mai, de la ora 9.00, Şcoala „Vasile Alecsandri” din Baia Mare a găzduit turneul final al Campionatului Gimnaziilor – ediţia 1. „Fotbalul, «Materie» pentru Elevele de Gimnaziu din Maramureş”, este cel mai recent proiect al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Maramureş. În cadrul acestuia, 13 echipe au participat la prima ediţie a Campionatului Gimnaziilor, destinat echipelor şcolare formate din eleve de gimnaziu.
În data de 26 mai a avut loc loc a 15-a ediție a Cupei Nordului, o competiție consacrată trecută și în calendarul Federației Române de Judo. De asemenea, a avut loc a doua ediție a Memorialului „Vasile Sălincean”. Competiţiile s-au desfășurat la Sala Sporturilor ”Lascăr Pană din Baia Mare, intrarea fiind liberă.
Au participat 400 de sportivi din țară și din străinătate de la 30 de cluburi, iar de la CSM Baia Mare au concurat 60 de sportivi care s-au luptat pentru cupe și medalii. Competiția a fost organizată organizată de CSM Baia Mare în colaborare cu Direcția Județeană de Sport și Tineret Maramureș, sub egida Federației Române de Judo.
ACS Fotbal Comună Recea a încheiat sezonul 2017 – 2018 din postura de vicecampioană a seriei a V-a. Comună Recea a avut un parcurs excelent în această stagiune, presărat cu rezultate notabile.
DJST Maramureș, în parteneriat cu AJ SPT Maramureș, a invitat în data de 30 Mai, peste 200 de copii din Târgu Lăpuș și Baia Mare (din cadrul sistemului de Învățământ special) să petreacă împreună o zi în aer liber, în compania sportului, dansului și a muzicii.
Cu această ocazie, copiii au urmărit demonstrații de gimnastică și dans sportiv oferite de sportivele de la CSM Baia Mare. Au urmat întreceri la atletism și fotbal, diferite jocuri și ștafete. Acțiunea a continuat în școli pe parcursul întregii săptămâni. Copiii au fost premiați de organizatori cu diplome, cupe și dulciuri.
Orașul Seini, Clubul Sportiv Seini și Liceul Tehnologic Agricol “Alexiu Berinde” Seini a organizat, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș și Academia Olimpică Română (filiala Maramureș), “Ziua Internațională a Copiilor”. Manifestarea care marchează Ziua Olimpică s-a desfășurat miercuri, 31 mai, la ora 10 și 30 de minute.
Programul evenimentului a inclus parada sportivilor, arborarea steagului olimpic, intonarea imnului național și a celui olimpic, citirea mesajului olimpic și al oficialităților, crosul olimpic și festivitatea de premiere.
Manifestarea s-a încheiat, la ora 13.30, cu un concurs de majorete, care a avut loc în sala de sport “Gelu Cărăbăț” din Seini..
Activităţile de la începutul lunii iunie s-au desfășurat sub egida Lunii Olimpice printr-o serie de acțiuni care au marcat acest eveniment desfășurate în mai multe locații din Municipiul Baia Mare și din împrejurimile acestuia.
DJST Maramureș a organizat, în parteneriat cu AJ SPT Maramureș, Serbările Verii. Acțiunea a fost inclusă în cadrul programului de promovare a Sportului pentru Toți în județ.
Serbările Verii s-a desfășurat în perioada 4-10 iunie, la eveniment participând aproximativ 800 de tineri din Sălsig, Tăuții Măgherăuș și Cavnic. Cu această ocazie s-au desfășurat competiții la atletism, fotbal, tenis, baschet și majorete.
Festivalul Etno Sport, organizat de FRSPT, DJST Maramureș, AJSPT Maramureș, Primăria și Școală Remetea Chioarului s-a desfășurat în perioada 7-9 iunie. Acțiunea a avut ca scop păstrarea tradițiilor și a sporturilor tradiționale în mediul rural. Peste 300 de participanţi din Maramureș şi județele învecinate s-au întrecut la oină, cros, fotbal, baschet, badminton, lupte, trasul franghei și aruncarea la țintă. Nu au lipsit din program dansurile populare din zona Chioarului.
A doua ediție a Campionatului Județean de fotbal feminin, competiție organizată de Asociația Județeană de Fotbal Maramureș, s-a terminat. Cu victorii în linie, 26 de goluri înscrise și doar două primite, AS Venus Maramureș a câștigat titlul de campioană județeană. Pe locul 2 a terminat competiția AS Independența Baia Mare. Podiumul a fost completat de AS Școala Gimnazială Băița de sub Codru, echipă care a fost prima campioană a Maramureșului la fotbal feminin, la ediția din 2017.
În luna mai, la conducerea Direcției Județene pentru Sport și Tineret Maramureș a venit d-na Eniko Krizsanovszki numită prin ordin de ministru în urma vacantării postului ocupat de către domnul Corneliu Săvoiu care a ieșit la pensie. Domnul Săvoiu Corneliu a ocupat funcția neîntrerupt timp de 21 de ani din 1997 timp în care instituția a trecut prin diverse denumiri și forme de organizare.
Ediția a XIV-a a Festivalului Handbalului Juvenil a debutat vineri, 29 iunie, în municipiul Baia Mare. Partenerii acestei competiții sportive au fost CS Extrem Baia Mare, FR Handbal şi DJST Maramureș. Participanții celei de-a XIV-a ediții sunt CSS Călărași, CSS ADEP Satu Mare, CS 2003 Aleșd, CS Atletik Satu Mare, CS Transilvania Cluj Napoca, LPS Satu Mare, CS Alpha Oradea și CS Extrem Baia Mare. Categorii de vârstă: 2002-2010, băieți şi fete. Competiția s-a desfășurat la Sala Polivalentă , Lascăr Pană’’ din Baia Mare.
CS Minaur Baia Mare se impune în deplasare cu scorul de 2-0 în fața echipei CSC Sânmartin și a promovat în Liga a treia la fotbal.
Dat fiind că în tur scorul a fost de 0-0, campioana Maramureșului obține promovarea în Liga a treia. Minaur a câștigat seria Sud a Ligii a patra din Maramureș, după 18 victorii, un egal și o înfrângere, 106 goluri date și 10 primite. În play off-ul Maramureșului, băimărenii s-au impus cu scorul general de 11-0 în fața campioanei din Nord, Bradul Vișeu de Sus.
Luna iulie a fost rezervată vacanțelor pentru sportivii care au terminat campionatele și își încarcă bateriile pentru un nou sezon. Totuși competițiile de amploare nu au lipsit, la Baia Mare având loc cea de-a treia ediție a Handbal Beach Challenge care de data aceasta s-a desfășurat pe durata a 10 zile din 6 până în 15. Au participat circa 300 de sportivi amatori și legitimați la trei discipline: handbal,volei și fotbal pe plajă.
Asociația Club Sportiv Gold Stars Baia Mare a organizat, în perioada 21-22 iulie, cea de-a treia ediție a concursului de înot în ape deschise „Be you – Traversează Barajul Firiza”, precum și de triatlon „Be you – Cucerește Ignişul”. Înotătorii amatori, dar și profesioniști au înotat în probele de 1.500 m și 5.000 de metri. Ca o noutate, concursul a cuprins o probă de 500 de metri pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani.
În perioada 28-29 iulie, în organizarea CS Maratin Rivulus Dominarum în colaborare cu F.R.Orientare în parteneriat cu DJST Maramureş, AJO Maramureş şi CLCG Baia Mare a avut loc „Cupa României la orientare MTB” în paralel cu Campionatul judeţean MTB şi Cupa Rivulus Dominarum, ediţia a XII-a. La competiţie au participat sportivi de la VSK Csikszereda Miercurea Ciuc, Ştiinţa Electrosistem, Garage Racing, Maratin Rivulus Dominarum Baia Mare şi Spria Baia Sprie.
Clubul Sportiv “Tenis Club” Baia Mare, cu sprijinul Primăriei Baia Mare şi Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, a organizat, în perioada 28 iulie – 2 august, concursurile de tenis de câmp “Open Maramureş” şi “Poarta Maramureşeană”, turnee programate în Calendarul Competiţional Naţional şi Tenis 10, pe anul 2018, al Federaţiei Române de Tenis
Turneul “DESCHIS” tuturor sportivilor de performanţă (legitimaţi la cluburi afiliate FRT), cu denumirea “Open Maramureş” este singurul turneu organizat în judeţul Maramureş la care sportivii pot obţine puncte în clasamentul individual al FRT. Este un turneu naţional de categoria I, la care câştigătorii, pe categorii de vârstă, primesc 250 de puncte, iar ceilalţi participanţi primesc un număr de puncte proporţional cu locul pe care l-au ocupat în clasamentul turneului. Au participat jucători legitimaţi din 7 judeţe – Maramureş, Satu Mare, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Bihor, Braşov.
Printre cele mai notabile evenimente ale lunii august s-a numărat şi prima ediţie a Memorialului „Lascăr Pană”, un turneu amical de handbal masculin care şi-a propus să păstreze viu spiritul celui care a făcut ca suporterii băimăreni să fie recunoscuți în întreaga țară ca fiind cei mai buni cunoscători ai acestei discipline, proclamate sport național.
Astfel, în perioada 10-12 august, Sala Sporturilor „Lascăr Pană” a găzduit un turneu la care au fost invitate să participe alături de CS Minaur Baia Mare echipele AHC Potaissa Turda, SCM Politehnica Timișoara și CSU Suceava. În final, trofeul a fost câștigat de către echipa Minaur Baia Mare
La fotbal, CS Minaur Baia Mare s-a calificat în faza a III-a a Cupei României la nivel naţional, după ce formaţia antrenată de Dorin Toma a dispus pe teren propriu, cu scorul de 3-1 (1-1) de AFC Unirea Tăşnad.
Clubul de tenis din Sighetu Marmației a organizat în 10-12 august cea de-a doua ediție a Cupei ”Memorialul Ghinda Eugen”. Competiția sportivă s-a bucurat de o participare numeroasă. concurenții fiind împărțiți în patru grupe în cadrul cărora au jucat fiecare cu fiecare.
În zilele de 18 și 19 august, sub egida Federației Române de Orientare și în organizarea Clubului Sportiv Electro Sistem din Baia Mare s-a desfășurat a VIII-a etapă a Campionatului Național de Parc Oraș și Cupa Electro Sistem la Orientare în Alergare. Concurenți de la 18 cluburi de profil din întreaga țara au ținut să ia parte la aceste 2 zile de întreceri. Cupa Electro Sistem a fost decernată primilor trei clasați din fiecare categorie de vârstă în urma cumulării rezultatelor din cele 2 etape (o etapă de lungă distanță și o etapă de sprint).
Etapa de lungă distanță s-a desfășurat în zona Ardusat, pe o zonă nu foarte grea din punct de vedere fizic și tehnic, însă multele poteci din zonă necesitau o urmărire foarte atentă a hărții pentru că exista pericolul de confuzie a potecilor. Etapa de sprint a fost cea de-a opta din cadrul Campionatului Național de Parc Oraș și s-a desfășurat pe o hartă nouă, respectiv Arena Zimbrilor (între bulevardele Republicii, Unirii și Traian), unde viteza de deplasare a concurenților a fost variabilă, de la viteze ridicate în jurul stadionului de rugby și a sălii sporturilor până la viteze “prudente” în aglomerația de blocuri din cartier.
În perioada 5-8 septembrie a avut loc la Baia Mare „Cupa CSS 2 Baia Mare” , competiție ajunsă la ce-a de a treia ediție adresată voleiului feminin la care au participat 8 echipe de junioare și cadete din România și Ungaria, competiție care s-a dovedit un bun prilej de verificare a pregătirii înaintea începerii campionatelor regulate.
Tot în aceeași perioadă în Baia Sprie și Culcea au avut loc trei competiții adresate orientării pe bicicletă, participanții înscriindu-se la probele de sprint urban și medie distanța în cadrul Cupei Garage Racing, Memorialul Karok Racz și etape ale CN de orientare pe MTB.
Începutul lunii a coincis și cu debutul echipelor de handbal în campionatele regulate, în Liga Florilor, echipa de handbal feminin CS Minaur Baia Mare pornind cu victorie pe teren propriu împotriva echipei Danubius Galaţi iar în Liga Zimbrilor echipa masculină a avut câștig de cauză în fața propriilor suporteri împotriva celor de la HC Buzău 2012. Scorul a fost 33-21 pentru handbaliștii băimăreni.
La volei masculin, echipa Știința Explorări a învins în ultima partidă a competiției care îi poartă numele, Cupa Știința Explorări, organizată la Baia Mare în 7-9 septembrie, formația maghiară Kecskemet cu 3-1, băimărenii și-au adjudecat astfel trofeul.
Cu ocazia evenimentului ”Castane 2018”, în Baia Mare au avut loc mai multe manifestări la care sportivi din oraș și din împrejurimi au participat la paradă, demonstrații și competiții de atletism, arte marțiale, judo, oină, handbal, volei, etc.
Luna septembrie s-a terminat într-o notă slabă pentru echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare, Zimbrii pierzând al doilea derby al sezonului, CSM Ştiinţa Baia Mare cedând în dispută de acasă cu rivala Steaua Bucureşti cu scorul de 15-19 (3-13), eşec care duce echipa noastră pe locul 4, iar militarii revin în fotoliul de lider.
În perioada 5-8 septembrie a avut loc la Baia Mare „Cupa CSS 2 Baia Mare”, competiție ajunsă la ce-a de a treia ediție adresată voleiului feminin la care au participat 8 echipe de junioare și cadete din România și Ungaria, competiție care s-a dovedit un bun prilej de verificare a pregătirii înaintea începerii campionatelor regulate.
Începutul lunii a coincis și cu debutul echipelor de handbal în campionatele regulate, în Liga Florilor, echipa de handbal feminin CS Minaur Baia Mare pornind cu victorie pe teren propriu împotriva echipei Danubius Galaţi iar în Liga Zimbrilor echipa masculină a avut câștig de cauză în fața propriilor suporteri împotriva celor de la HC Buzău 2012. Scorul a fost 33-21 pentru handbaliștii băimăreni.
La volei masculin, echipa Știința Explorări a învins în ultima partidă a competiției care îi poartă numele, Cupa Știința Explorări, organizată la Baia Mare în 7-9 septembrie, formația maghiară Kecskemet cu 3-1. Băimărenii și-au adjudecat astfel trofeul.
Cu ocazia evenimentului ”Castane 2018”, în Baia Mare au a vut loc mai multe evenimente la care sportivi din oraș și din împrejurimi au participat pornind de la paradă și până la demonstrații și competiții de atletism, arte marțiale, judo, oină, handbal, volei, etc.
Luna Septembrie s-a terminat într-o notă slabă pentru echipa de rugbi CSM Ştiinţa Baia Mare, Zimbrii pierzând al doilea derby al sezonului, CSM Ştiinţa Baia Mare cedând în dispută de acasă cu rivala Steaua Bucureşti cu scorul de 15-19 (3-13), eşec care duce echipa noastră pe locul 4, iar militarii revin în fotoliul de lider.
Sporting Recea a câştigat Trofeul „Gheorghe Ene” în Maramureş şi va reprezenta judeţul la faza zonală. Opt echipe au participat în sala de sport a Şcolii „Vasile Alecsandri” din Baia Mare, la Interliga de Iarnă – Trofeul „Gheorghe Ene” – competiţie adresată echipelor formate din jucători născuţi în 2010 şi mai mici.
În perioada 9-11 noiembrie, în Baia Mare, a avut loc etapa a 4-a a Programului Talent pentru cadete la handbal, acţiune la care au participat 40 de sportive, 14 dintre acestea provenind de la cluburile băimărene.
Duminică, 12 noiembrie la sediul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Maramureş a avut loc o conferinţă de presă prilejuită de înfiinţarea în Municipiul Baia Mare a Complexului Sportiv Naţional „Lascăr Pană. Pornind de la ideea descentralizării tot mai pregnant vehiculată la nivelul provinciei şi în special în judeţele unde sportul are o oarecare tradiţie şi mai ales susţinere, Ministerul Tineretului şi Sportului a reuşit după mai bine de 18 ani, împreună cu Primăria Municipiului Baia Mare şi Consiliul Judeţean Maramureş, să înfiinţeze la Baia Mare Complexul Sportiv Naţional „Lascăr Pană”.
După o pauză de aproape trei decenii, Municipiul Baia Mare reuşeşte să reintre în circuitul primei reprezentative de rugby a României, într-un meci decisiv cu Portugalia (barajul de menţinere în Rugby Europe Championship).
Terenul sintetic al școlii Gimnaziale „Avram Iancu” a găzduit finalele pe municipiul Baia Mare ale celei de-a XXVI-a ediții a Olimpiadei Gimnaziilor la fotbal. Din totalul de 16 echipe care au luat startul, cele mai bune s-au dovedit a fi cele ale școlilor: Lucian Blaga, Alexandru Ivasuc, Dimitrie Cantemir și Liceul cu Program Sportiv, care s-au înfruntat în finalele din acest an.
În Baia Mare s-a desfășurat etapa municipală a Olimpiadei Gimnaziilor la fotbal feminin, fază la care au participat șase unități de învăţământ. Acestea au fost repartizate în două grupe, Școlile 12, 6 și 17 în Grupa A, respectiv Școala 18, LPS și Liceul Penticostal în Grupa B. După disputarea tuturor jocurilor, campioană municipală a devenit Școala 18, care împreună cu Școala 12 s-au calificat la etapa județeană
În 17 noiembrie, Sala de sport din Vișeu de Sus a fost gazda Turneului Național de Tenis de Masă – Cupa „Vaser”, competiție destinată sportivilor amatori (60 participanți) și categoriei elite-open, profesioniști, precum și jucătorilor divizionari (31 participanți). Cei 91 de participanți au provenit din: Reghin, Botoșani, Baia Mare, Năsăud, Beclean, Bistrița, Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Sighetu Marmației, Târgu Mureș, Turda, Ucraina (Slatina, Apșa de Jos, Teceu, Vinogradov, Ujgorod) și Vișeu.
Ca în fiecare an, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş a organizat Gala Voluntarilor şi a Sportivilor Maramureşeni pentru anul 2018, fiind premiaţi cei mai buni sportivi din acest an, în marea lor majoritate provenind din sporturile individuale, cele mai bune echipe, dar şi premii speciale.
Vineri, 21 decembrie, în holul Palatului Administrativ, a avut loc premierea elitelor sportive care au reuşit să-şi dobândească un binemeritat loc în ”Top Sport Maramureş 2018”.
150.000 de lei a fost suma alocată în acest an de către autorităţile judeţene pentru răsplătirea meritelor obţinute de către cei 38 de sportivi premiaţi individual, 24 de antrenori, dar şi membrii echipelor sportive CSM Ştiinţa Baia Mare – rugby masculin, CS Minaur Baia Mare – handbal masculin, CS Ştiinţa Explorări – volei masculin, CS Minaur Baia Mare – handbal feminin şi, nu în ultimul rând, CS Independenţa – fotbal fete.
ACS Venus Maramureș și Asociația Județeană de Fotbal Maramureș au organizat Cupa Moș Nicolae la fotbal feminin, o competiție destinată fetițelor născute în 2004 și mai mici, legitimate sau nu. S-au înscris la turneu opt echipe din trei județe: Independența Baia Mare, Satulung, Școala Generală Bârsău de Sus (Satu Mare), Olimpia Gherla (județul Cluj) au format Grupa A; ASS Băița de sub Codru, Venus Maramureș, Școala Generală Băsești și ACS Daliana Cărei (Satu Mare) au făcut parte din Grupa B. Competiția s-a disputat în sala de sport din Șomcuta Mare, în sistem 5+1.
Şcoala „Avram Iancu” a devenit campioană municipală la fotbal, băieţi, ciclul primar, în cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar şi va reprezenta municipiul la faza judeţeană, împreună cu Şcoala „Dimitrie Cantemir”. 12 unităţi de învăţământ au luptat pentru titlul municipal, echipele fiind împărţite în patru grupe.
CS Minaur Baia Mare a ratat calificarea în Final Four-ul Cupei României. Băimărenii au jucat în sferturile de finală împotriva echipei SCM Politehnica Timișoara, în Sala Sporturilor ”Lascăr Pană”. La sfârșitul timpului regulamentar scorul a fost egal, 24-24, așa încât departajarea s-a făcut în urma aruncărilor de la 7 metri. Timișorenii au învins, scor 28-26, și merg mai departe.
Duminică, 16 decembrie, la ora 11.00, s-a dat startul primei ediţii a crosului „December Run” organizat de AS Athletic Tg. Lăpuş – preşedinte Artur Mikloş, în colaborare cu Centrul Naţional de Informare Turistică Tg. Lăpuş şi primăria oraşului Tg. Lăpuş – primar. Crosul pe distanţa de 10 km a fost organizat pe 5 categorii de vârstă şi a inclus şi probe pentru copii & Cursa Family la care au alergat câte un părinte şi un copil.
În județul Maramureș s-a desfăşurat Programul Național „Romania în Mișcare”, organizat de către Ministerul Tineretului și Sportului în colaborare cu Ministerul Educației Naționale, program adresat elevilor de gimnaziu de pe tot cuprinsul județului.
La acest demers au participat circa 1.200 de copii din peste 80 de localități de pe teritoriul județului Maramureş care s-au întrecut în competiții de fotbal, handbal și atletism .
14 echipe s-au înscris la competiția de fotbal în sală „Cupa Minerul 2018”, turneu organizat între Crăciun și Anul Nou (27-29 decembrie) în Sala Sporturilor „Lascăr Pană”. La turneu s-au regăsit și două grupări din Satu Mare, una din Sighetu Marmației, precum și cele două divizionare ale ligii a treia din Maramureș. Echipele participante: Power Satu Mare, Sebi Marc Sighetu Marmației, Glory Days, Orient Fan Sport Baia Mare, Progresul Șomcuta Mare, AŞ GCI, Îl Calcio Satu Mare, ACS FC Recea, Minerul Baia Mare, Redex, Sporting Recea, FC Amicii, Amicii Turda și FC Suciu de Sus.
Program Naţional (P5) „ROMÂNIA ÎN MIȘCARE„
Ministerul Tineretului și Sportului a emis Ordinul nr. 445/2018 privind aprobarea Programului Național de Utilitate Publică “România în Mișcare”, de interes pentru Direcțiile Județene de Sport şi Tineret.
Beneficiarii Programului sunt cetățeni din toate categoriile sociale începând cu vârsta de 6 ani, în egală măsura femei și barbați / fete și băieți, din mediul urban și rural, persoane cu oportunități reduse și cu dizabilități.
Programul “România în mișcare” este format din trei subprograme, după cum urmează: “Finanțarea nerambursabilă a structurilor sportive”, concurs de proiecte sportive la nivel județean, “Calendar competițional”, susținerea și dezvoltarea unui calendar competițional școlar adresat elevilor din clasele V-VIII la nivel județean, și “Sport pentru sănătate”, sistem competițional pe probe atipice, neclasice, pe categorii de vârstă, începând cu elevi din clasa I până la persoane cu vârsta de peste 50 de ani, cu finalizare la nivel național.
Obiectivele generale ale Programului sunt următoarele :
- creșterea numărului de participanți din rândul populației generale la activități sportive desfășurate în cadrul structurilor sportive din România
- creșterea gradului de participare la activități sportive desfășurate în cadrul structurilor sportive din România pentru persoanele din mediul rural, cu oportunități reduse din punct de vedere socio-economic și cu dizabilități
- creșterea numărului de participanți din rândul populației școlare din România la competițiile sportive destinate sistemului școlar
- creșterea numărului de evenimente și acțiuni cu caracter sportiv de nivel județean
- stimularea activităților de voluntariat ca instrument de susținere și promovare a structurilor sportive de la nivel local
- creșterea gradului de conştientizare a populației cu privire la beneficiile și oportunitățile de practicare a sportului în cadrul structurilor sportive
- întărirea capacității structurilor sportive de a selecționa sportivi din rândul tuturor categoriilor de vârstă începând cu 6 ani;
- diversificarea surselor de finanțare a structurilor sportive din România
Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș a elaborat propriul regulament de competiții, ținând cont de următoarele elemente:
- atragerea a unui număr cât mai mare de elevi la nivelul județului, pe parcursul anului;
- cel puțin 60% din numărul total al elevilor participanți vor proveni din localități sub 10.000 de locuitori
- organizarea de competiții pentru 3 ramuri sportive (dintre care 2 sporturi – jocuri sportive și un sport – sport individual, în funcție de tradiție, bază materială, potențialul uman și financiar și de numărul de structuri sportive legal constituite)
La nivelul Județului Maramureș prin Programul Național de Utilitate Publică “România în Mișcare” au primit finanțare de la Ministerul Tineretului și Sportului un număr de 9 structuri sportive de drept privat cu personalitate juridică în cuantum total de 62.800,00 lei în cadrul concursului de proiecte sportive la nivel județean, prin subprogramul, “Finanțarea nerambursabilă a structurilor sportive” derulat în perioada iulie – decembrie 2018.
Prin subprogramul ”Calendar Competițional” desfăşurat în luna decembrie 2018 au fost angrenați în competiții sportive un număr de aproximativ 1.200 de elevi de pe teritoriul întregului județ grupați în reprezentative ale unităților școlare sau a unităților administrative teritoriale ce s-au întrecut în competiții de fotbal, handbal și atletism.
Înfiinţarea Complexulului Sportiv Național”Lascăr Pană”
Guvernul României a aprobat în 10 octombrie 2018, înfiinţarea Complexului Sportiv Naţional ”Lascar Pană”, instituţie publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, cu sediul în municipiul Baia Mare, Bulevardul Unirii nr. 14 A, judeţul Maramureş.
Conform Hotărârii de Guvern, obiectul de activitate al Complexului Sportiv Naţional ”Lascăr Până” îl constituie administrarea bazei materiale destinate cu prioritate pregătirii loturilor naţionale şi olimpice, precum şi organizării competiţiilor sportive de nivel naţional şi internaţional.
La data intrării în vigoare, bunurile prevăzute în anexa 4 din HG aflate în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului – Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş au trecut în administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului – Complexul Sportiv Naţional ”Lascar Până”.
Acestea s-au transmis în decurs de 30 de zile, prin protocol de predare-preluare, încheiat pe bază de bilanţ contabil, cu activul şi pasivul existente la data predării. Odată cu transmiterea imobilelor s-au predat mijloacele fixe şi obiectele de inventar din dotarea acestora.
Structura organizatorică, statul de funcţii şi regulamentul de organizare şi funcţionare ale Complexului Sportiv Naţional ”Lascar Pană” a fost aprobat prin ordin MTS.
În urma reorganizării administrative, DJST Maramureș a rămas cu Centrul de Agrement Mara, iar ca resursă umană cu 14 funcționari publici si 9 angajati – personal contractual din care sunt 8 posturi vacante, respectiv 1 post de funcționar public si 7 posturi de personal contractual.
Evidenţă sportivi, antrenori, arbitrii, instructori în activitate:
- de sportivi legitimaţi – 6.847
- de antrenori – 186
- arbitrii – 3368
- instructori – 161
Implicarea asociaţiilor judeţene pe ramură în derularea competiţiilor sportive:
Cele 9 asociaţii sportive pe ramură de sport, care sunt înfiinţate la nivelul judeţului la atletism, fotbal, oină, orientare, handbal, sportul pentru toţi şi volei, s-au implicat activ în organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive din judeţ. Au fost organizate cursuri de formare a arbitrilor la handbal şi fotbal.
A.J. Fotbal Maramureş este asociaţia cu cea mai bogată activitate, având angrenată în diferite competiţii peste 200 echipe şi peste 100 de arbitrii activi.
A.J. Handbal Maramureş a sprijinit cluburile în desfăşurarea diferitelor etape ale campionatelor naţionale, inclusiv finale la juniori 5, 4, 3, 2 şi 1. La nivelul juniorilor 5 şi 4, M+F, au fost organizate campionate judeţene.
Remarcăm şi activitatea A.J. Sportul pentru Toţi. care a organizat un număr mare de competiţii pentru toate categoriile de vârstă, încercând să atragă un număr cât mai mare de persoane care să practice exerciţiile fizice sub diferite forme.
Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş a acordat consultanţă celor interesaţi pentru înfiinţarea asociaţiilor sportive, în special a celor şcolare, a cluburilor sportive de drept privat şi a asociaţiilor judeţene pe ramură de sport. În acest sens, au fost sprijiniţi pentru întocmirea actelor necesare înfiinţării unei structuri sportive.
Calendarul sportiv judeţean pe 2018 a cuprins:
- 3 competiţii, reprezentând etape judeţene ale campionatelor naţionale;
- 81 de competiţii locale, judeţene şi interjudeţene prevăzute în calendarul propriu;
- 82 de competiţii, în cadrul programului Sportul pentru Toţi.
În calendarul direcţiei au fost prevăzute şi competiţii pentru persoanele cu dizabilităţi, precum şi pentru persoanele de vârsta a 3-a.
Rezultate obţinute la competiţiile naţionale din anul 2018:
Sportivii maramureşeni au obţinut medalii la campionate naţionale în anul competiţional 2018 la 24 ramuri de sport, totalizând 616 medalii, obţinute la probe individuale sau cu echipa , din care:
- 194 medalii de aur
- 189 medalii de argint
- 233 medalii de bronz
În competiţiile internaţionale ale anului 2018 s-au câştigat 137 de medalii la probe individuale sau cu echipă:
- 42 medalii de aur,
- 37 medalii de argint,
- 58 medalii de bronz.
Promovarea toleranţei, fair-play –ului şi combaterea violenţei în sport
Activităţile desfăşurate au privit buna organizare a competiţiilor cuprinse în Programul Judeţean 2018, având ca scop atragerea tuturor categoriilor de cetăţeni în vederea practicării unui sport curat, lipsit de riscuri şi evenimente neplăcute.
Aceste activităţi au urmărit dezvoltarea toleranţei şi spiritului de fair-play, încurajarea voluntariatului şi creşterea rolului acestuia în educaţia nonformală precum şi prevenirea fenomenelor neplăcute în competiţiile sportive şi pe terenurile de sport.
Pe toată perioada de desfăşurare a competiţiilor, dar mai cu seamă a celor pentru copii şi tineri, au fost prezentate modele şi exemple de fair-play şi toleranţă în sport, luându-se măsurile necesare de combatere a tuturor manifestărilor nesportive.
Cu partenerii din teritoriu au fost promovate următoarele principii:
- sportul ca model de fair-play;
- conştientizarea participanţilor la toate activităţile sportive, indiferent de culoare, sex, apartenenţă politică, religie, cu privire la valorile universale promovate de fair-play;
- crearea în cadrul competiţiilor a unui climat plăcut de întreceri, fără riscuri, bazat pe toleranţă, cavalerism şi sportivitate;
Am colaborat la promovarea imaginii şi a fair-play-ului cu mass-media, lucru care a contribuit la cunoaşterea Programului în judeţul nostru în rândul participanţilor.
În Săptămâna Olimpică au fost desfăşurate numeroase activităţi de promovare a fair-play-ului în toată presa locală.
DJST Maramureş a întocmit un plan de colaborare cu asociaţiile judeţene pe ramură de sport, cu Poliţia Judeţeană şi Jandarmeria, fapt care a dus la eliminarea cazurilor speciale de indisciplină sau lipsă de fair-play.
Activitatea Comisiei judeţene de acţiune împotriva violenţei în sport Maramureş
În luna februarie, comisia judeţeană de prevenire a violenţei în sport a făcut o analiză a activităţii desfăşurate în 2018. A fost o întâlnire de lucru în care au fost analizate eventualele problemele ce ar putea să apară pe parcursul anului.
Prevenirea şi combaterea dopajului în sport – comisia judeţeană antidoping
- DJST Maramureş continuă protocolul de colaborare cu Agenţia Naţională Antidoping, asigurând sprijin ofiţerilor antidoping care au fost prezenţi la Baia Mare.
- La Sala Polivalentă „Lascăr Pană“ din Baia Mare a fost amenajată o staţie doping care să fie pusă la dispoziţia ofiţerilor antidoping.
- Structurile sportive au organizat întâlniri cu sportivii, având ca scop prezentarea pericolului pe care îl reprezintă dopajul pentru sportivii de performanţă şi consumul de droguri.
- Analiza realizării obiectivelor şi indicatorilor din programul „Sportul pentru Toţi”
Număr total de competiţii :
- planificate – 79
- realizate – 82
În cadrul Programului Naţional „Mişcare pentru Sănătate“ am vizat următoarele obiective:
- Îmbunătăţirea sistemului organizatoric prin realizarea de noi parteneriate,
- Crearea de noi programe care să vizeze mai multe categorii de populaţie, mutarea centrului de greutate în teritoriu pe activităţi tradiţionale în funcţie de preferinţe, condiţiile şi intensificarea activităţilor în judeţ, pentru impulsionarea populaţiei să practice orice formă de mişcare, popularizarea efectelor pozitive a mişcării asupra sănătăţii.
- Creşterea contribuţiei la dezvoltarea bazei de selecţie pentru sportul de performanţă, prin includerea unui sistem competiţional piramidal pentru preşcolari şi şcolari, sprijinirea Inspectoratului Şcolar Judeţean în organizarea Olimpiadei Sportului Şcolar.
- Îndrumarea elementelor de excepţie spre sportul de performanţă.
- Pentru realizarea acestor obiective DJST Maramureş a vizat următoarele direcţii.
- Rolul şi implicarea DJST Maramureş în susţinerea şi organizarea activităţii sportive în comune şi oraşe, prin activităţile organizate în localităţile din judeţ, gen: festivaluri săteşti, zilele comunei, ale oraşului, cupe şi alte competiţii;
- Participarea la acţiuni de nivel naţional, organizate de către F.R.S.P.T. MTS;
- S-a intervenit în amenajarea bazelor sportive din mediul rural prin acordare de sprijin de specialiate şi inventarierea celor existente;
- Liber acces la bazele sportive pentru Sportul pentru Toţi la toate nivelurile până în luna octombrie când s-a înfiinţat Complexul Sportiv Naţional Lascăr Pană;
- A fost impulsionată activitatea prin organizarea de acţiuni în parteneriat în sălile de sport nou construite din oraşe şi comune, atât de nivel local, zonal cât şi de nivel naţional;
- S-a oferit consultanta tehnică privind înfiinţarea de noi structuri sportive private şi sprijin în organizarea activităţii precum și cuprinderea în calendarul direcției a activităților organizate de către noile structuri sportive;
- Au fost demarate programe privind dezvoltarea voluntariatului în organizarea activităţii în sport, prin organizarea de cursuri pentru animator, cursuri de instructori SPT;
- Au fost semnate protocoale şi convenţii de parteneriat, în vederea realizării activităţilor sportive cu mai mulți factori implicați în promovarea Sportului pentru Toți în județ;
- De asemenea, a existat o preocupare permanentă privind:
- intensificarea activităţii în teritoriu prin mărirea numărului de competiţii şi a creşterii calităţii acestora;
- diversificarea lor pentru a răspunde solicitărilor mai multor categorii de populaţie consumatoare de exerciţiu fizic şi sport;
- modul de realizare a programelor privind dezvoltarea continuă a educaţiei fizice şi sportului la nivel judeţean, prin o mai bună colaborare cu unităţile şcolare şi primăriile din localităţile în care au loc competiţiile sportive;
- Prin protocolul semnat cu Inspectoratul Judeţean Şcolar al judeţului Maramureş s-au stabilit priorităţile privind dezvoltarea educaţiei fizice şi sportului şi direcţiile de acţiune.
- Având ca model filosofia „Sportul pentru Toţi“ privind dezvoltarea sănătăţii, bucuria de viaţă, integrarea socială a fiecărui individ, schimbarea mentalităţilor şi atitudinilor, asigurarea resurselor umane şi financiare, s-au realizat obiectivele propuse.
În această situaţie s-au stabilit priorităţi bazate pe posibilităţile de susţinere financiară şi materială, pe tradiţii şi perspective, punând accent pe realizarea programelor cu impact direct asupra subiectelor, asigurându-se un minim de condiţie pentru practicarea activităţilor sportive, atragerea unui număr cât mai mare de simpatizanţi ai sportului, educarea pentru mişcare şi petrecerea timpului liber prin acţiuni sportiv-recreative în vederea creşterii nivelului de sănătate şi prelungirea vieţii active a populaţiei.
- S-a colaborat cu Federaţia Română Sportul pentru Toţi în vederea elaborării şi implementării strategiei S.P.T., precum şi a participării judeţului la acţiunile centrale.
- S-a participat cu echipe din judeţ la acţiuni organizate de către judeţele: Satu Mare, Sălaj şi Bihor.
- Enumerăm acţiuni mai importante: “Festivalul Etno Sport, Festivalul Zăpezii, Cupa Mărţişorului, Festivalul Primăverii, Vacanţe Active, Bucuriile Vacanţei, Parada Sportivilor la Seini, Parada Sportivilor în Baia Mare, Cupa Liceelor, Crăciun Fericit“. Aceste acţiuni au fost organizate de către A.J. Sportul pentru Toţi Maramureş, la nivel zonal, fapt ce a contribuit la dezvoltarea relaţiilor de prietenie între participanţi şi a schimbului de experienţă între organizatori.
De asemenea, “Săptămâna Sportului pentru Toţi”, organizată la nivelul judeţului (5 centre), a constituit o chemare la întrecere privind buna organizare, numărul cel mai mare de participanţi, precum şi cea mai bine pregătită baza materială. Au fost cuprinşi peste 1.000 de copii, tineri şi adulţi.
Toate aceste acţiuni au avut ca scop atragerea în activitatea sportivă a tuturor categoriilor de vârstă, sociale, pentru a oferi o alternativă viabilă consumatorului de sedentarism, alcool, tutun şi drog.
O atenţie deosebită s-a acordat locaţiei de desfăşurare a activităţilor prin amenajări simple şi curate de spaţii, pentru Sportul pentru Toţi, amenajări de noi baze simple, de noi trasee turistice şi de plimbare a persoanelor de vârsta a treia, precum şi accesul în bazele sportive a S.P.T., gen: Sala Polivalentă, Bazinul Olimpic, Stadionul de Atletism, Sala de gimnastică, judo, box, etc.
În judeţ s-au organizat competiţii cu tradiţie gen: „Festivalul Sporturilor Tradiţionale” de la Coruia, „Trofeul Chioarului”, „Prietenii naturii” (Cavnic), care au constituit adevărate sărbători câmpeneşti cu participarea întregii comunităţi din localitatea organizatoare, Crosul Olimpic, Sărbătoarea Chioarului la Remetea Chioarului, Festivalul Cireşelor la Coruia.
„Sporturile verii”, acţiune organizată de către A.J. Sportul pentru Toţi, în colaborare cu DJST Maramureş, a constituit un moment important în vederea dezvoltării relaţiilor de prietenie şi a spiritului de întrecere între copiii din judeţul nostru şi cei din alte judeţe.
Nu a fost neglijat nici sportul în rândul persoanelor cu nevoi speciale şi a celor defavorizaţi social. Exemplificăm: “Cupa Cartierelor” – copii defavorizaţi, “Crăciun Fericit” – pentru copii instituţionalizaţi, care se organizează în fiecare an.
Au fost realizate parteneriate cu asociaţiile şi cluburile sportive nou înfiinţate realizându-se depistarea elementelor de excepţie la nivelul județului pentru sportul de performanţă şi orientarea spre structurile sportive de profil axate pe performanţa.
S-a acţionat la nivelul judeţului în vederea realizării de centre de iniţiere la schi – Cavnic, judo – Remetea Chioarului, Săcălășeni, gimnastică şi lupte- Remetea Chioarului, oina – Coaş, Coruia, Săcălășeni, Remetea Chioarului, fotbal – Tăutii-Măgherăuș. Aceste centre create la nivel de judeţ cu sprijinul primăriilor şi şcolilor au constituit adevărate pepiniere pentru sportul de performan ta.
Sportul pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru cei de vârsta a III – a a fost regăsit în programele DJST Maramureș prin colaborarea cu structurile sportive din judeţ.
Mass-media locală a fost pe tot parcursul anului alături de noi, în popularizarea acţiunilor, astfel obiectivele propuse în cadrul Programului Sportul pentru Toți în județul Maramureș au fost realizate în ceea ce privește numărul de competiţii, numărul de participanţi şi efectul benefic asupra populaţiei din judeţ, a vieţii active.
- Analiza realizării obiectivelor şi indicatorilor din programul de „Întreţinere, funcţionare şi dezvoltare a bazei materiale sportive” :
În anul 2018 au fost aprobate fonduri pentru dezvoltarea bazei materiale sportive și au fost realizate următoarele :
- Extindere sala de forță rugby – 130.000,00 (subvenție MTS)
- Reparație acoperiș bazin de înot acoperit – 14.294,18 lei (subvenție MTS)
- Lucrări de reparații capitale la instalația de recirculare și încălzire apa bazin acoperit – 499.999,92 lei (venituri proprii MTS)
- Lucrări de reparații capitale sistem de iluminat – Sala Polivalentă Lascăr Pană – 439.110,00 lei (venituri proprii MTS)
- Dotare sală de forță rugby – 99.967,14 lei ( Consiliul Județean Maramures)
- D. Stadiul realizării protocoalelor sau convenţiilor de parteneriat încheiate cu primăriile, inspectoratul şcolar judeţean şi alte instituţii:
DJST Maramureş a continuat şi în 20178 derularea protocoalelor de colaborare semnate ulterior cu consiliile locale, primăriile din judeţ, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Agenţia Naţională Antidoping şi cu structurile sportive.
- Organizarea şi derularea calendarului sportiv local şi judeţean
În anul 2018, competiţiile sportive (sportul de performanţă, sportul pentru toţi şi sportul şcolar) prevăzute în calendarul sportiv local şi judeţean (anexa 11, 12, 13) au fost realizate în procent de 100%. Competiţiile au vizat în special categoriile de vârstă copii şi juniori, unele din aceste competiţii având şi caracter de selecţie.
Au fost organizate competiţii cu ocazia unor zile festive, de ex. Cupa „1 Decembrie”, Cupa „8 Martie”, Cupa „1 Iunie”, „Cupa Castanelor”, etc. S-au organizat competiţii tradiţionale cum ar fi: „Trofeul Maramureşului“- orientare, „Cupa Primăverii“„Festivalul Sportului Sătesc“, „Festivalul Etno-Sport“, „Trofeul Maramureş“ la handbal feminin „Carnavalul Copiilor“, „Cupa Nordului“, „Regata Baia Mare“, etc.
- Situaţia sportului şcolar din judeţ şi propuneri de optimizare a acestuia:
Colaborarea cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş a fost realizată de-a lungul întregului an, pe cele 2 programe :
- Promovarea Sportului de Performanţă,
- Promovarea Sportului pentru Toţi şi a Sportului Şcolar.
- Situaţia constituirii asociaţiilor judeţene pe ramură de sport precum şi a asociaţiilor sportive fără personalitate juridică:
La nivelul judeţului Maramureş sunt constituite un număr de 9 asociaţii judeţene pe ramură de sport (anexa 4), după cum urmează:
- Asociaţia Judeţeană de Atletism Maramureş,
- Asociaţia Judeţeană de Box Maramureş,
- Asociaţia Judeţeană de Fotbal Maramureş,
- Asociaţia Judeţeană de Oină Maramureş,
- Asociaţia Judeţeană de Orientare Maramureş,
- Asociaţia Judeţeană de Baschet Maramureş,
- Asociaţia Judeţeană de Handbal Maramureş. Este arondat şi judeţul Satu Mare care nu are asociaţie judeţeană proprie.
- Asociaţia Judeţeană Sportul pentru Toţi Maramureş,
- Asociaţia Judeţeană de Volei Maramureş.
Situaţia celor 428 structuri sportive:
- 234 de asociaţii sportive fără personalitate juridică (anexa 6);
- 10 structuri sportive de drept public (anexa 5);
- 175 structuri de drept privat – până la data de 23.10.2018 (anexa 7);
- 9 asociaţii judeţene pe ramură de sport.
- Situaţia şi modul de funcţionare a sistemului de medicină sportivă şi asistenţă medicală în judeţ (asistenţă medicală la antrenamente şi competiţii, acordarea avizului medical etc.):
Policlinica Sportivă Baia Mare a asigurat asistenţă medicală la antrenamentele desfăşurate în Sala Polivalentă Lascăr Pană şi Bazinul Olimpic Gheorghe Demeca din Baia Mare. S-a asigurat asistenţa medicală la toate competiţiile oficiale desfăşurate în Baia Mare şi la competiţiile amicale acolo unde au fost solicitări.
În cadrul Policlinicii Sportive funcţionează următoarele cabinete: dezvoltare şi nutriţie, medicină sportivă, explorări funcţionale, fizioterapie şi recuperare, stomatologie, Cabinete medicale la Bazinul Olimpic Gheorghe Demeca, Sala Polivalentă Lascăr Pană, Stadionul Viorel Mateianu, iar la sediul DJST Maramureș funcţionează un cabinet de fizioterapie şi recuperare.
Au fost deserviţi sportivii legitimaţi de la cluburile de performanţă din județ fiind făcute investigaţii înainte şi după cantonamente.
Pe bază de programare se efectuează, de 2 ori pe an, controlul sportivilor legitimaţi pentru a putea primi avizul medical necesar în vederea înscrierii în competiţii.
La C.S.M. Baia Mare există un medic care asigură asistenţa de specialitate la echipa de rugby, respectiv dr. Marius Peride, care asigură consultaţii în cabinetul deschis la sediul DJST Maramureş pentru toţi sportivii de la C.S.M. Baia Mare.
- Aprecierea şi evaluarea activităţii personalului salariat cu atribuţii în domeniu.
Atribuţii ale personalului de specialitate de la sectorul tineret
Inspector superior Văsuţ Crina Daciana
- Elaborarează şi supune spre aprobare documentaţia aferente acţiunilor repartizate de către conducerea DJST şi MTS şi urmăreşte soluţionării acestora.
- Organizarea activităţilor şi programelor de tineret împreună cu reprezentanţii ONG-T-urilor din judeţ pe baza Calendarului anual.
- Implicarea activă în acţiunile organizate de MTS şi DJST.
- Oferă informaţii şi acordă consultanţă în domeniu.
- Implementează, monitorizează şi evaluează activitatea de tineret la nivel judeţean.
- Organizează acţiuni proprii ale DJST destinate activităţii de tineret şi acordă asistenţă structurilor de tineret din judeţ.
- Elaborează analize, sinteze şi rapoarte în domeniu.
- Sprijină înfiinţarea de noi asociaţii de tineret în judeţ.
- Propune spre aprobare programe şi activităţi cu caracter cultural – educative pentru copii şi tineri în colaborare cu instituţiile şi unităţile din sistemul de învăţământ;
- Analizează propunerile de proiecte pentru finanţarea acţiunilor de tineret ale asociaţiilor de tineret din judeţ, făcând propuneri pentru finanţarea acestora.
- Întocmeşte actele necesare pentru activităţile de tineret ca desfăşurarea lor să fie în conformitate cu capitolele de cheltuieli aprobate şi programul aferent, întocmeşte decontul acţiunilor organizate cu finanţarea DJST
- Propune bugetul destinat acţiunilor de tineret.
- Asigură transferul de informaţii către MTS şi către alte organisme funcţionale cu care colaborează DJST.
- Organizează activitatea de tabere .
- Răspunde de buna funcţionare a Centrului de tineret Baia Mare.
- Îndeplineşte sarcinile conform procedurilor operaţionale.
- Îndeplineşte orice altă activitate şi sarcină pe care o primeşte de la conducătorul unităţii şi care priveşte buna funcţionare a activităţii.
Atribuţii ale personalului de specialitate de la sectorul sport
Consilier Superior Jurcău Vasile
- Organizarea competiţiilor împreună cu reprezentanţii Asociaţiilor Judeţene de Sport pe baza Calendarului elaborat.
- Întocmirea „Devizului de competiţie” pentru fiecare competiţie în parte din Calendarul sportiv judeţean al lunii care urmează.
- Predarea Devizului de competiţie la compartimentul financiar-contabil pentru avizarea finanţării acestuia şi ulterior Directorului executiv sau Directorului adjunct spre aprobare după care este predat organizatorului de competiţii.
- Organizarea şedinţei tehnice cu privire la competiţia care urmează a se desfăşura înaintea începerii acesteia.
- Centralizarea tuturor rezultatelor unei competiţii pe dosare pe fiecare ramură de sport şi competiţie, în parte.
- Urmăreşte aplicarea strategiei generale de organizare şi dezvoltare a activităţii de educaţie fizică şi sport din judeţul Maramureş;
- Organizează, aplică, finalizează proiectele Ministerului Tineretului şi Sportului în teritoriu.
- Organizează acţiuni proprii ale DJST destinate activităţii sportive şi acordă asistenţă tehnico-metodică structurilor sportive din judeţ
- Solicită propuneri de calendar competiţional asociaţiilor judeţene pe ramuri de sport şi structurilor sportive, întocmeşte calendarul competiţional al DJST
- Sprijină înfiinţarea de noi structuri sportive şi asociaţii judeţene pe ramuri de sport
- Analizează propunerile de proiecte pentru finanţarea acţiunilor sportive ale structurilor sportive din judeţ, făcând propuneri pentru finanţarea acestora.
- Întocmeşte devizele de competiţii, asigură desfăşurarea lor în conformitate cu capitolele de cheltuieli aprobate şi programul aferent, întocmeşte decontul acţiunilor organizate cu finanţarea DJST
- Propune bugetul destinat acţiunilor sportive, pe ramurile de sport de care răspunde
- Sprijină structurile sportive în vederea acţiunilor de formare a instructorilor sportivi şi a perfecţionării specialiştilor în sport
- Sprijină asociaţiile judeţene pe ramuri de sport în vederea formării arbitrilor şi avansării acestora în categorii
- Face propuneri pentru acordarea alimentaţiei de efort sportivilor care au obţinut rezultate în competiţiile interne şi internaţionale
- În baza legii 544/ 2001 privind liberul acces la informaţiile publice , răspunde de relaţiile cu publicul;
- Eliberarea şi evidentă Certificatelor de Identitate Sportivă şi completarea Registrului Sportiv;
- Îndeplineşte orice altă activitate şi sarcina pe care o primeşte de la conducătorul unităţii şi care priveşte buna funcţionare a activităţii.
- Îndeplineşte toate atribuţiile conform procedurilor operaţionale.
Inspector Superior Goron Dan
- Organizarea competiţiilor împreună cu reprezentanţii Asociaţiilor Judeţene de Sport pe baza Calendarului elaborat de Federaţiile Sportive.
- Întocmirea „Devizului de competiţie” pentru fiecare competiţie în parte din Calendarul sportiv judeţean al lunii care urmează.
- Predarea Devizului de competiţie la compartimentul financiar-contabil pentru avizarea finanţării acestuia şi ulterior Directorului executiv sau Directorului adjunct spre aprobare după care este predat organizatorului de competiţii.
- Organizarea şedinţei tehnice cu privire la competiţia care urmează a se desfăşura înaintea începerii acesteia.
- Centralizarea tuturor rezultatelor unei competiţii pe dosare pe fiecare ramură de sport şi competiţie, în parte.
- Urmăreşte aplicarea strategiei generale de organizare şi dezvoltare a activităţii de educaţie fizică şi sport din judeţul Maramureş
- Organizează, aplică, finalizează proiectele Ministerului Tineretului şi Sportului în teritoriu.
- Organizează acţiuni proprii ale DJST destinate activităţii sportive şi acordă asistenţă tehnico-metodică structurilor sportive din judeţ
- Solicită propuneri de calendar competiţional asociaţiilor judeţene pe ramuri de sport şi structurilor sportive, întocmeşte calendarul competiţional al DJST
- Sprijină înfiinţarea de noi structuri sportive şi asociaţii judeţene pe ramuri de sport
- Analizează propunerile de proiecte pentru finanţarea acţiunilor sportive ale structurilor sportive din judeţ, făcând propuneri pentru finanţarea acestora
- Întocmeşte devizele de competiţii, asigură desfăşurarea lor în conformitate cu capitolele de cheltuieli aprobate şi programul aferent, întocmeşte decontul acţiunilor organizate cu finanţarea DJST
- Propune bugetul destinat acţiunilor sportive, pe ramurile de sport de care răspunde
- Sprijină structurile sportive în vederea acţiunilor de formare a instructorilor sportivi şi a perfecţionării specialiştilor în sport
- Sprijină asociaţiile judeţene pe ramuri de sport în vederea formării arbitrilor şi avansării acestora în categorii
- Face propuneri pentru acordarea alimentaţiei de efort sportivilor care au obţinut rezultate în competiţiile interne şi internaţionale,
- Centralizarea rezultatelor sportive la nivel de judeţ şi efectuarea de clasamente.
- Responsabil cu protecţia datelor cu caracter personal.
- Îndeplineşte toate atribuţiile conform procedurilor operaţionale.
- Îndeplineşte orice altă activitate şi sarcina pe care o primeşte de la conducătorul unităţii şi care priveşte buna funcţionare a activităţii.
Pe parcursul anului 2018 personalul de specialitate de la sectorul sport şi de la sectorul tineret şi-au desfăşurat activitatea cu profesionalism, realizând obiectivele propuse pentru acest sector de activitate în totalitate.
- Măsuri şi modalităţi de îndrumare şi control în teritoriu:
Inspectorii de specialitate din cadrul sectorului tehnic DJST Maramureş au urmărit ca toate competiţiile să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, acordând sprijin în organizare asociaţiilor judeţene, cluburilor sportive respectiv Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş în realizarea competiţiilor din cadrul Cupei Liceelor şi a Olimpiadei Sportului Şcolar. S-a colaborat pentru organizarea etapelor judeţene, zonale şi finale.
La solicitarea secţiei de rugby a CSM Baia Mare au fost făcute înregistrări video ale jocurilor susţinute în Baia Mare, pentru a se face analiză obiectivă a evoluţiei jucătorilor .
S-a realizat un program de activitate a cabinetului metodic din cadrul DJST Maramureş care vizează:
- Acţiuni de îndrumare şi sprijin de fond vizând activitatea întregii unităţi sportive;
- Acţiuni de îndrumare şi control curente constând în verificări vizând unul sau mai multe aspecte (prezenţă, ţinută, condiţii de antrenament), efectuată de inspectorii de specialitate la ramurile de sport din subordine;
- Inspecţii speciale pentru antrenorii care solicită promovarea la o categorie superioară de antrenor;
- Relaţia şi sprijinul acordat de DJST Maramureş, clubului din subordinea MTS – CSM Baia Mare, asociaţiilor judeţene pe ramură de sport şi celorlalte structuri sportive în condiţiile legii:
Între DJST Maramureş şi C.S.M. Baia Mare există o bună colaborare, fiind multe consultări între conducerile celor 2 unităţi.
Direcţia a sprijinit activitatea sportivilor de la C.S.M. Baia Mare, acordând alimentaţie de efort şi susţinătoare de efort. Secţia tehnică de la DJST Maramureş a organizat o acţiune de sprijin şi îndrumare la secţiile de sambo, nataţie, atletism, rugby, tir, judo, volei.
DJST Maramureş a sprijinit organizarea competiţiei „Cupa Nordului“ – Turneu Internaţional de Judo şi a Memorialului Vasile Salincean, cu participarea a peste 400 de sportivi .
DJST Maramureş a sprijinit activitatea asociaţiilor judeţene pe ramură de sport, oferind locaţia pentru desfăşurarea activităţilor curente şi logistica necesară desfăşurării activităţii curente.
Competiţiile sportive din calendarul judeţean a DJST Maramureş au fost organizate în asociaţiile judeţene.
Secţia tehnică a direcţiei a sprijinit în permanenţă activitatea asociaţiilor pe ramură de sport şi a cluburilor sportive, cât şi în organizarea competiţiilor sportive.
Sportivii care aparţin cluburilor sportive de drept privat şi instituţii publice cu secţii de handbal, volei, înot, judo, tir, karate, box, atletism, dans sportiv, sambo, taekwon-do, majorete, baschet, etc. au beneficiat de alimentaţie de efort şi/sau suţinătoare de efort.
- Rolul şi implicarea DJST Maramureş în susţinerea şi organizarea activităţii sportive în comunele şi oraşele mari:
Prin activităţile organizate în localităţile din judeţ, gen festivaluri săteşti, zilele comunei, ale oraşului, cupe şi alte competiţii, DJST Maramureş a acţionat la nivelul comunităţii pentru asigurarea unui cadru organizatoric adecvat pentru desfăşurarea competiţiilor în condiţii bune.
A fost impulsionată activitatea prin organizarea de acţiuni în parteneriat în sălile de sport nou construite din oraşe şi comune, atât de nivel local, zonal, cât şi de nivel naţional.
S-a acţionat pentru intensificarea activităţii sportive în cât mai multe localităţi, respectiv, creşterea numărului de asocţiaţii sportive atât şcolare cât şi de drept privat.
S-a oferit consultanţă tehnică privind înfiinţarea de noi structuri sportive private şi sprijin în organizarea activităţii proprii şi în parteneriat cu DJST Maramureş.
Au fost demarate programe privind dezvoltarea voluntariatului în organizarea activităţii în sport, prin organizarea de cursuri pentru animatori.
De asemenea a existat o preocupare permanentă privind intensificarea activităţii în teritoriu, prin mărirea numărului de competiţii, diversificarea lor pentru a răspunde solicităriilor mai multor categorii de populaţie consumatoare de exerciţiu fizic şi sport.
- Modalităţi de colaborare cu organele administraţiei publice locale, inspectoratul şcolar judeţean, alte instituţii implicate în sport:
DJST Maramureş a avut ca obiectiv principal colaborarea cu Consiliul Local al Municipiului Baia Mare, Primăria Municipiului Baia Mare, Consiliului Judeţean Maramureş şi Prefectura Judeţului Maramureş.
În comisia judeţeană pentru combaterea violenţei în sport am avut o bună colaborare cu Instituţia Prefectului Maramureş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Maramureş şi Autoritatea de Sănătate Publică Maramureş.
- II. Prezentarea execuţiei bugetare pe anul 2018 şi A bugetului de venituri ŞI cheltuieli pe anul 2019
Execuţia bugetară pe anul 2018
În conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv Legea Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000, republicata, H.G. nr. 776/2010, privind organizarea şi funcţionarea direcţiilor judeţene pentru sport şi tineret, instituţia noastră şi-a desfăşurat activitatea financiar contabilă în anul 2018 prin execuţia capitolului bugetar :
Cap. 65.50 – prin acest capitol al clasificaţiei bugetare s-au derulat următoarele programe:
- Programul “Promovarea sportului de performanţă”
- Programul “Promovarea sportului pentru toţi”
- Programul “Întreţinerea, funcţionarea şi dezvoltarea bazei materiale sportive şi centre de agrement”
- Tabere sociale
- Tabere pentru persoane cu dizabilităţi
Valoarea bugetului pentru anul 2018 a fost la nivelul prevederilor bugetare în sumă de 5.966.137 lei, execuţia la nivelul plăţilor s-a ridicat la valoarea de 5.555.387 lei (procentual 92 %), iar execuţia veniturilor a fost în valoare de 4.974.349 lei (procentual 82 %).
Precizăm că, la sfârşitul anului 2018, instituţia noastră are înregistrate în contabilitate obligaţii restante de 49.187 lei faţă de furnizorii de utilităţi (EON, Vital) și către bugetul de asigurări sociale și de stat în valoare de 988,00 lei. Vizavi de creanţe, acestea se cifrează la suma de 426.979 lei, reprezentând c/v chiriilor neîncasate.
Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2019 :
În ceea ce priveşte bugetul pe anul 2019, acesta se va ridica la valoarea de 8.857.764 lei, cu 50% mai mare decât în anul 2018.
III. PREZENTAREA PROIECTULUI PROGRAMULUI DE ACTIVITATE ŞI CALENDARUL SPORTIV JUDEŢEAN PE ANUL 2019 (ANEXELE 11, 12, 13)
Proiectul Programului de activitate pe anul 2019
SURSE:
- program de guvernare
- strategia privind evoluţia sistemului sportiv românesc
- strategia generală de dezvoltare a activităţii sportive
- programul de dezvoltare socio-economică în judeţul Maramureş
ELEMENTE DE STRATEGIE:
- obiective principale
- primele două obiective principale – factori implicaţi în realizarea lor şi modalităţi specifice de abordare:
- potenţial uman
- Sportivii
- Tehnicienii
- tehnologia de pregătire aplicată
- baza materială
- facilităţi
- întreţinere şi finanţare
- dotări
- finanţarea
- pe termen scurt
- pe termen lung
- potenţial uman
Realizarea celui de-al treilea obiectiv propus – modalităţi de promovare a exerciţiului fizic şi sportului organizat:
- servicii către populaţie
- programe
Al patrulea obiectiv principal presupune intervenţii la nivel de imagine, reclamă şi publicitate
- OBIECTIVE PRINCIPALE:
Creşterea numărului competiţiilor sportive naţionale (la nivelul juniorilor şi seniorilor) organizate în aria geografică Maramureş – începând cu anul 2019, la următoarele ramuri de sport:
- baschet
- box
- sambo
- handbal
- judo
- kaiac-canoe
- nataţie
- orientare
- taekwon-do ITF
- karate
- volei
- schi
- arte marţiale de contact
Obţinerea de performanţe deosebite în marile întreceri naţionale oficiale la ramurile de sport nominalizate;
Atingerea unui procent minim de 1/10 din populaţia judeţului Maramureş care practică exerciţiul fizic şi sportul organizat;
Restructurarea modului în care este perceput sportul, respectiv activităţile sportive din aria geografică Maramureş la nivel naţional şi internaţional;
III.1. POTENŢIAL UMAN
III.1.1. SPORTIVII
- Îmbunătăţirea activităţii de selecţie – admitere
Program: – Bursa sportivă
– Calendar competiţional (inclusiv MEC)
- Dezvoltarea procesului de promovare:
Program: – Bursa sportivă
– Calendar competiţional (inclusiv MEC)
– Calendar competiţional judeţean
Medicina sportivă
– pericolul pe care-l reprezintă consumul de droguri, alcool şi tutun
- Supraveghere, control şi sprijin acordat la nivelul sportivilor nominalizaţi
- Cu obiective de performanţă (grupe de avansaţi, centre olimpice de pregătire olimpică a juniorilor, grupe de performanţă)
Program: – Alimentaţie de efort
– Calendar competiţional (inclusiv MEC)
– Calendar Competiţional judeţean
III.1.2. TEHNICIENII (profesori, antrenori, instructori, arbitri)
Politica de resurse umane presupune:
- Recrutare din rândul foştilor sportivi
- Formare
- Promovare
- Perfecţionare
Program – cabinet metodic
– cursuri de perfecţionare
– Şcoala Naţională de Antrenori
III.2. TEHNOLOGIA DE PREGĂTIRE APLICATĂ
- Actualizarea informaţiilor
- Constituire fond documentar – cărţi, publicaţii, reviste
– abonamente (publicaţii,reviste)
– materiale video
Program: – Cabinet metodic
– Întâlniri şi schimburi organizate la nivel naţional şi internaţional
– Aplicarea informaţiilor (stimularea creativităţii)
- Stimularea participării la diferite acţiuni (seminarii, conferinţe, studii etc.)
- Medicină sportivă
- Şcoala Naţională de Antrenori
- Dezvoltarea parteneriatelor cu structuri similare
- Calendar competiţional
III.3. BAZA MATERIALĂ
III.3.1. FACILITĂŢI
- Condiţii de pregătire şi concurs pentru ramurile de sport nominalizate
- Spaţii de cazare
- Servicii către populaţie
III.3.2. ÎNTREŢINERE ŞI FUNCŢIONARE
- Întreţinere şi funcţionare
- Lucrări RC
III.3.3. DOTĂRI
- Materiale şi echipamente sportive
- Materiale şi echipamente necesare facilităţilor pentru sport (cazare, masă, refacere-recuperare, medicină sportivă)
III.4. FINANŢAREA
III.4.1. PE TERMEN SCURT – finanţarea activităţii sportive
- Atragerea surselor de finanţare
- Alocaţii bugetare – subvenţii, transferuri
- Venituri proprii
- Fondul naţional pentru dezvoltarea sportului
- Fonduri comunitare
- Alte surse de finanţare în condiţiile legii (codul fiscal)
- Susţinerea programelor sportive de utilitate publică
- Promovarea sportului de performanţă
- Sportul pentru toţi
- Întreţinerea, funcţionarea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale sportive
- Finanţarea structurilor sportive de drept privat în condiţiile legii
- Susţinerea programelor proprii
- Bursa sportivă
- Alimentaţia de efort
- Calendar competiţional
- Calendar competiţional judeţean
- Cabinet metodic
III. 4.2. PE TERMEN LUNG – investiţii, modernizări (RK) –
- Politica de investiţii care să conducă la:
- Dezvoltarea durabilă a sportului în aria geografică Maramureş
- Construcţia de baze sportive şi facilităţi pentru sport moderne în conformitate cu cerinţele şi exigenţele internaţionale:
- la ramurile de sport nominalizate
- pentru realizarea obiectivului principal propus pentru activitatea sportivă din aria geografică Maramureş
- IV. MODALITĂŢI DE PROMOVARE A EXERCIŢIULUI FIZIC ŞI SPORTULUI ORGANIZAT – slogan: „Exerciţiul fizic – cel mai bun medicament”.
IV.1. SERVICII CĂTRE POPULAŢIE – baze sportive şi facilităţi pentru practicarea exerciţiului fizic şi sportul organizat
Sistem Guvernamental: M.T.S.
- baze sportive, terenuri amenajate
Comunitatea locală
- baze sportive, terenuri amenajate
Sistem privat
- baze sportive, terenuri amenajate
IV.2. PROGRAME:
- Programe proprii şi/parteneriat cu Agenţia Naţională Antidoping, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş.
- Program: Fair- play şi combaterea violenţei în sport.
Coordonarea activităţii Comisiei Judeţene de Combaterea Violenţei în Sport Maramureş.
- IMAGINE, RECLAMĂ, PUBLICITATE
- SLOGAN: „Exerciţiul fizic – cea mai IEFTINĂ modalitate de prevenţie”
- Editare de publicaţii
- Pliante, afişe
- Întreţinerea site-ului dedicat sportului din aria geografică Maramureş
- Acordarea de distincţii pentru merite deosebite în promovarea sportului din aria geografică Maramureş, promovarea fairplay-ului, a non violenţei şi toleranţei în sport, a olimpismului şi idealurilor olimpice
- Medalia de merit
- Medalia de excelenţă
- Conferinţe de presă – organizate periodic
COMPARTIMENTUL TINERET
ORGANIZAREA, FUNCȚIONAREA ȘI FINANȚAREA CENTRELOR DE TINERET ÎN CADRUL PROGRAMULUI DE CENTRE DE TINERET
Scopul programului: Dezvoltarea şi diversificarea ofertei de servicii şi programe pentru tineret
Obiectivul programului: Crearea infrastructurii specifice serviciilor şi programelor pentru tineret
În cadrul D.J.S.T. Maramureş funcţionează Centrul de Tineret Baia Mare, înfiinţat în decembrie 2007 şi de care, până în prezent, au beneficiat 26299 de tineri.
Tipuri de activități/servicii organizate în Centrul de Tineret:
- Informare și documentare în diferite domenii de activitate: educație, piața muncii, sănătate, ecologie și mediu, cultură și timp liber, sport și turism pentru tineret, asociativitate, viață practică, etc.;
- Consiliere și consultanță:
- Consultanță în diferite domenii: juridic (legislație în domenii de interes pentru tineri), managementul proiectelor, managementul antreprenorial, etc;
- Consiliere privind orientarea în carieră, psihologică, relații interpersonale, etc.
- Educație și învățare non-formală și învățare non-formală: învățarea integrată în cadrul unor activități planificate, cu obiective de învățare, care nu urmează în mod explicit un curriculum și poate să difere ca durată.
Pentru anul 2018, perioada de organizare a activităților de tineret proprii, cu finanţare de la Ministerul Tineretului şi Sportului, în cadrul Centrelor de Tineret, a fost martie – decembrie.
Buget alocat în anul 2018:
- Activităţi: 600 lei
- Susţinere: 800 lei
Activități proprii cu finanţare de la M.T.S.:
I.
- Denumire proiect: „#Uturn Trainings”
- Tip proiect: educație nonformală
- Organizator: Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş
- Parteneri: Asociația D.E.I.S.
- Perioada /Loc de desfăşurare: 02.04 – 30.10.2018 / C.T. Baia Mare
- Tip activitate / serviciu: curs
- Participanţi/ beneficiari: 100/300
- Scop: Dezvoltarea de competențe în rândul tinerilor la nivel personal și profesional
- Obiective:
O1. Dezvoltarea competențelor de promovare online în rândul a 20 de tineri din județul Maramureș;
O2. Conștientizarea impactului la nivel personal a influențelor societății în educație, în funcție de gen (gender studies) în rândul a 20 de tineri din județul Maramureș;
O3. Dezvoltarea de competențe de bază în domeniul consilierii pentru 20 de tineri din județul Maramureș;
O4. Dezvoltarea de competențe de utilizare responsabilă a rețelelor de socializare online pentru 20 de tineri din județul Maramureș;
O5. Dezvoltarea de competențe de discurs public în rândul a 20 de tineri din județul Maramureș
II.
- Denumire proiect: „Sound like summer”
- Tip proiect: informare și documentare
- Organizator: Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş
- Parteneri: Asociația D.E.I.S.
- Perioada /Loc de desfăşurare: 15.05 – 30.06.2018 / C.T. Baia Mare
- Tip activitate / serviciu: activități culturale
- Participanţi/ beneficiari: 20/60
- Scop: Crearea unui context de participare activă a tinerilor în comunitate
- Obiective:
O1. Implicarea unui număr de 20 de tineri voluntari ai Centrului de Tineret Baia Mare în ecologizarea și amenajarea zonei în care va fi organizat un concert;
O2. Dezvoltarea abilităților de organizare de evenimente culturale a celor 20 de tineri voluntari, prin realizare unui concert cu tineri talentați din județul Maramureș.
III.
- Denumire proiect: „PicniCafe”
- Tip proiect: întâlnire tematică
- Organizator: Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş
- Parteneri: Asociația D.E.I.S.
- Perioada /Loc de desfăşurare: 25.06 – 31.08.2018 / C.T. Baia Mare
- Tip activitate / serviciu: activități culturale
- Participanţi/ beneficiari: 30/90
- Scop: Crearea unui context de dezvoltare emoțională dedicat tinerilor
- Obiective:
O1. Facilitarea conștientizării problemelor emoționale pentru 30 de tineri din județul Maramureș;
O2. Dezvoltarea competențelor de gestionare a problemelor emoționale pentru 30 de tineri din județul Maramureș.
ACTIVITĂŢI/PROIECTE/SERVICII DERULATE DE ONG-URI ÎN C.T. BAIA MARE:
- Atelier de dansuri austriece – în cadrul căruia o voluntară a Serviciului European de Voluntariat din Austria are ca obiectiv familiarizarea tinerilor cu cultura austriacă organizator Federația YMCA România
- Atelier de comunicare în limba engleză – atelier coordonat de o voluntară a Serviciului European de Voluntariat din Olanda are ca scop învățarea unor noțiuni de gramatică a limbii engleze și conversație, Federația YMCA România
- Atelier de limba italiană pentru începători – tinerii învață de la o voluntară a Serviciului European de Voluntariat din Italia noțiuni de gramatică a limbii italiene și conversație, Federația YMCA România
- Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș – FONT MM a organizat în 28 martie la Centrul de Tineret o sesiune de informare cu privire la modul de concepere al proiectelor, depunerea acestora și finanțările locale. Au fost prezenți aproximativ 20 de reprezentați ai organizațiilor locale.
- Activitate de incluziune socială: La această activitate a Asociației YMCA au participat 20 copii si tineri de la 2 servicii familiale ale DGASPC MM. Participanții au avut parte de jocuri de socializare și o evaluare cu voluntarii EVS. 5 voluntari străini din Asociația YMCA au creat un video în cadrul proiectului SEV precum și video-uri de diseminare a procesului de învățare.
- Trupa de teatru tânăr PAR RIS coordonată de actorul Andrei Dinu a prezentat de-a lungul anilor 5 spectacole, cel mai recent fiind “April [ep. 1]”. Proiectul a fost construit în aproximativ o lună – martie – timp în care tinerii și coordonatorul s-au întâlnit în cadrul Centrului de Tineret, câte 2 – 3 zile pe săptămână între orele 16 – 17. Liceenii și-au dezvoltat abilitățile artistice și și-au practicat hobby-ul. În prezent, trupa PAR RIS este formată din șase membri.
- Voluntari din programul Baia Mare – Capitala Tineretului din România au intrat în 4 aprilie într-o aventură urbană. Ei au acceptat provocarea lucrătorilor de tineret din organizațiile YMCA și DEIS și au participat la un city quest în care au avut de rezolvat o listă cu 45 de task-uri, au descifrat ghicitori care i-au adus în check point- urile unde îi așteptau lucrătorii de tineret pentru a verifica progresul. La final, la Centrul de Tineret Baia Mare au împărtășit lecțiile învățate și au tras concluziile într-o discuție facilitată.
- În 12 aprilie reprezentanți ai ONG-urilor din Baia Mare s-au întâlnit la Centrul de Tineret pentru a discuta și a organiza evenimentele care au avut loc în data de 2 mai a.c., când Baia Mare a primit oficial titlul de Capitala Tineretului din România.
- Membrii Asociației Young Roma Maramureș s-au întâlnit timp de două săptămâni, la Centrul de Tineret Baia Mare, pentru a repeta piesa de teatru „Dikh Angle-Privește Înainte” pentru evenimentul realizat cu prilejul Zilei Internaționale a Rromilor (8 aprilie). Au participat aproximativ 20 de tineri.
- Ecologizare în curtea Centrului de Tineret Baia Mare: În perioada 26 – 30 mai 10 din tinerii voluntari de la Asociația DEIS și YMCA Baia Mare și ai Centrului de Tineret s-au ocupat de ecologizarea curții din spatele Centrului de Tineret Baia Mare cu scopul pregătirii spațiului pentru concertul din 1 iunie din cadrul proiectului Sounds like summer.
- Ședințe de organizare proiect „Sounds like summer“: Cei 20 de tineri voluntari implicați în organizarea concertului din 1 iunie din cadrul proiectului „Sounds like summer“ s-au întâlnit la Centrul de Tineret pentru a-și împărți sarcinile și pentru a discuta detalii organizatorice. Voluntarii din Asociația DEIS și YMCA Baia Mare sunt și voluntari ai Centrului de Tineret Baia Mare.
- Ședințe ale voluntarilor din programul Baia Mare – Capitala Tineretului din România: În luna mai tinerii voluntari din cadrul programului Baia Mare – Capitala Tineretului din România s-au întâlnit în fiecare săptămână miercurea, de la ora 17.00, la Centrul de Tineret Baia Mare. Întâlnirile au scopul de a menține voluntarii implicați, de a-i informa în legătură cu proiecte viitoare. De asemenea Lucrătorii de Tineret organizează și activități de team building pentru voluntari.
- Întâlniri ale voluntarilor Baia Mare – Capitala Tineretului din România: Centrul de Tineret Baia Mare a stat întreaga lună la dispoziția tinerilor voluntari ai programului Baia Mare – Capitala Tineretului din România cu scopul de a-i încuraja să socializeze și să creeze noi proiecte împreună. Spre exemplu câțiva voluntari au utilizat spațiul pentru a crea o hartă digitală a orașului Baia Mare care să cuprindă tot ce pot face tinerii în oraș.
- În data de 1 mai a avut loc o întâlnire cu voluntarii implicați în cadrul Programului Baia Mare – Capitala Tineretului din România 2018-2019, pentru ultimele detalii legate de activitățile din data de 2 mai. La evenimentul „Ong Quest“, desfășurat în data de 2 mai tinerii au sărbătorit prin joacă, premii și provocări pregătite de DJST Maramureș în parteneriat cu Primăria Baia Mare și cu ONG-urile care pun lucrurile în mișcare în domeniul de tineret.
„ONG Quest“ a oferit tinerilor un context în care au făcut cunoștință cu ONG-uri, lucrători de tineret și experiențe noi specifice domeniului lor de activitate. La final, cei care au reușit să facă față provocării, au avut ocazia să descopere premiile din baloanele colorate pregătite de voluntari și chiar să devină, la rândul lor, voluntari. - În 12 iulie la Centrul de Tineret a avut loc o cafenea publică facilitată de lucrători de tineret. Activitatea, organizată de D.J.S.T. Maramureș în parteneriat cu Asociația D.E.I.S. face parte din proiectul „PicniCafe“ al cărui scop l-a constituit crearea unui context de dezvoltare emoțională pentru tinerii maramureșeni. La activitate au participat în jur de 50 de tineri.
- 15 voluntari ai Asociației YMCA Baia Mare implicați în Taberele „Shine Camp“ (care se desfășoară în Cavnic în perioada iulie – august) au realizat în 10 – 12 iulie un stagiu de practică în conformitate cu proiectul „Base camp – leadership în programe de tabără“ realizat cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș.
- În perioada 14 – 21 iulie la Centrul de Tineret Baia Mare voluntarii Asociație YMCA au început pregătirile proiectul „Here and Now“ co-finantat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus Plus. Au participat 10 voluntari.
- În perioada 13-15 iulie la Centrul de Tineret Baia Mare a avut loc primul training din seria „#UturnTrainings“. Este vorba de un training de consiliere facilitat de lucrătorul de tineret Diana Sabo, la care au participat 30 de tineri care au învățat diverse metode de consiliere cu scopul a-și putea ajuta prietenii aflați în diverse situații.
- În perioada 16-18 iulie, la Centrul de Tineret a avut loc un training de „Public Speaking“ la care au participat aproximativ 25 de tineri. În cele trei zile training, participanții au dobândit abilități necesare vorbirii în public. Procesul a fost facilitat de lucrătorul de tineret Diana Sabo și „finisat” de către actorul și lucrătorul de tineret Andrei Dinu care a oferit feedback-uri participanților la finalul training-ului.
- Al treilea training din seria „#UturnTrainings“, cel de promovare în mediul online facilitat de Daniel Orza a avut loc la Centrul de Tineret în perioada 23 – 25 iulie. Au participat 21 de tineri care au învățat metode de promovare pe rețelele de socializare atât pentru conturile personale cât și pentru pagini ale ONG-urilor în care activează sau ale unor business-uri. Toate cele trei training-uri menționate mai sus fac parte din proiectul propriu al DJST Maramureș „#UturnTrainings“, care se derulează în perioada 2 aprilie – 30 octombrie 2018, și al cărui scop îl constituie dezvoltarea de competențe în rândul tinerilor, la nivel personal și profesional.
- În 2 august a avut loc o ședința pentru pregătirea evenimentului „Haine pe ață”, eveniment al Asociației DEIS, care s-a desfășurat în data de 5 august. Pentru pregătirea acestuia, la Centrul de Tineret Baia Mare s-au organizat ședințe speciale, pe lângă cele ale voluntarilor DEIS deoarece echipei de proiect s-au alăturat și tineri voluntari din programul Baia Mare – Capitala Tineretului din România.
- În perioada 8 – 13 august a avut loc Festivalul NonFormal organizat de Asociația DEIS activitate care a făcut parte din calendarul oficial Baia Mare – Capitala Tineretului din România. La Centrul de Tineret Baia Mare s-au desfășurat unele activități cu voluntarii și participanții.
- Tinerii voluntari ai Asociației DEIS și cei din programul Baia Mare – Capitala Tineretului din România au pregătit la Centrul de Tineret Baia Mare materialele de care au avut nevoie pentru a decora standurile F.O.N.T. și D.E.I.S. de la „ONGFEST“. Evenimentul a avut loc în 18 și 19 august, iar pregătirile au fost făcute în perioada 15 – 17 august.
- La Centrul de Tineret Baia Mare tinerii voluntari ai Asociației DEIS împreună cu 10 voluntari B.M.C.T.R. (Baia Mare – Capitala Tineretului din România) s-au ocupat de organizarea întregului proiect „Ducem muzica în stradă“. Aici au avut loc ședințele în care și-au împărțit sarcinile și tot aici au repetat și pentru momentele muzicale pregătite de ei. Pregătirile au început în 20 august și s-au încheiat înainte de începerea evenimentului în 30 august, iar repetițiile s-au extins până în 1 septembrie. O parte din tinerii muzicieni băimăreni împreună cu tineri din alte orașe, 12 în total, au luat parte în perioada 30 august – 3 septembrie la proiectul „Ducem muzica în stradă“, inclus în calendarul oficial Baia Mare – Capitala Tineretului din România. Anul acesta, la a 4-a ediție, participanții au avut parte și de ateliere de creație facilitate de tineri cu experiență muzicală. Ateliere au avut loc la Centrul de Tineret Baia Mare, iar concertele din cadrul proiectului au făcut parte din cadrul proiectului „Baia Mare by Night“ al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Maramureș.
- Tot la Centrul de Tineret Baia Mare, Asociația YMCA Baia Mare a derulat următoarele activități:
- – 1-4 august pregătiri training național „Basecamp-leadership în programe de tabără”, proiect finanțat de Consiliul Județean Maramureș în cadrul calendarului oficial Baia Mare – Capitala Tineretului din România.
- – 9 august – sesiune informativa Baia Mare – Capitala Tineretului din România + city quest – training național „Basecamp-leadership în programe de tabără”, proiect finanțat de Consiliul Județean Maramureș în cadrul calendarului oficial Baia Mare – Capitala Tineretului din România. Au participat 30 de tineri și lucrători de tineret din Maramureș, București, Timiș, Arad
- – 3- 13 august pregătiri proiect „#UTurn BM by Night – Noaptea Educației Non Formale“ cofinanțat de Diecția Județeană pentru Sport și Tineret Maramueș, inclus în calendarul oficial Baia Mare – Capitala Tineretului din România (au participat 14 tineri voluntari).
- – 16-21 august 2018 – pregătiri curs de formare „Vocea tinerilor-Vocea TA“ finanțat de Consiliul Județean Maramureș în cadrul calendarului oficial Baia Mare – Capitala Tineretului din România (au participat 25de tineri). Pe tot parcursul lunii au avut loc săptămânal ședințe de lucru cu membrii organizației, cu echipele de lucru din cadrul proiectelor derulate de Asociația Y.M.C.A. Baia Mare.
- Training „Imaginea mea responsabilitatea mea”: „Tu cine ești în mediul online“? Acest lucru au descoperit participanții la #UTurnTraining-ul „Imaginea mea – responsabilitatea mea”. În cele trei zile de training – 13, 14 și 15 septembrie – tinerii au înțeles importanța și impactul activității lor online și cât de mult reflectă realitatea paginile lor de social media. Proiect este organizat de Direcția Județeană pentru Sport si Tineret Maramureș la Centrul de Tineret Baia Mare, sprijinit de Asociația DEIS și face parte din calendarul oficial Baia Mare – Capitala Tineretului din Romania
- Ședințe ale coordonatorilor de voluntari pentru Summit-ul Tinerilor: Tinerii coordonatori de voluntari pentru „Summit-ul Tinerilor“ au organizat la Centrul de Tineret mai multe ședințe pe durata lunii octombrie. Ca și obiective în această lună cei 25 de coordonatori au continuat pregătirea campaniei de recrutare de voluntari în licee și au fost pregătiți să gestioneze noii voluntari. „Summit-ul Tinerilor“ va avea loc la Baia Mare, în perioada 6 – 11 noiembrie și face parte din Programul Baia Mare – Capitala Tineretului din România 2018-2019.
- În perioada 23 – 25 octombrie la Centrul de Tineret Baia Mare s-au desfășurat training-urile din cadrul proiectului „Conexiuni“, pe temele imaginea în social media, autocunoaștere și competențe sociale și a avut scopul de a contecta tinerii participanți la ei înșiși și la comunitatea în care trăiesc. Au participat câte 20 de tineri la fiecare sesiune de training, iar proiectul a fost organizat e Asociația DEIS și finanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș.
- În 17 noiembrie la Centrul de Tineret Baia Mare a avut loc prima sesiune din cadrul proiectului „Soul Training“. Activitatea (un training) pornește de la ideea că în societatea actuală nu se mai pune accent pe propria persoană, anul acesta, a treia ediție, având ca scop reconectarea cu copilul interior și identificarea lucrurilor mărunte care îi fac fericiți. Întregul proces a fost facilitat de Diana Sabo, lucrător de tineret și trainer cu experiență de peste 10 ani în lucrul cu tinerii. Proiect realizat cu sprijinul financiar al Municipiului Baia Mare, în cadrul programului „Baia Mare – Capitala Tineretului din Romania“ și au participat 20 tineri.
- Tinerii coordonatori de voluntari pentru „Summit-ul Tinerilor“ au organizat la Centrul de Tineret Baia Mare mai multe ședințe la începutul lunii noiembrie pentru a pregăti materiale și pentru a finisa ultimele detalii organizatorice înainte de Summit-ul care a avut loc în perioada 7 – 11 noiembrie.
- În 8 și 12 decembrie la Centrul de Tineret Baia Mare au avut loc alte două sesiuni din cadrul proiectului „Soul Training“. Training-ul pornește de la ideea că în societatea actuală nu se mai pune accent pe propria persoană, anul acesta, a treia ediție, având ca scop reconectarea cu copilul interior și identificarea lucrurilor mărunte care îi fac fericiți. Întregul proces a fost facilitat de Diana Sabo, lucrător de tineret și trainer cu experiență de peste 10 ani în lucrul cu tinerii. Proiect realizat cu sprijinul financiar al Municipiului Baia Mare, în cadrul programului Baia Mare – Capitala Tineretului din Romania și au participat câte 20 de tineri la fiecare sesiune de training.
- În luna decembrie, Asociația YMCA Baia Mare și Federația YMCA România au organizat următoarele:
– activități non-formale – sesiuni diferite cu tinerii voluntari locali împreuna cu 4 voluntari străini, Erasmus+;
– ore de limba engleză cu tineri din casele de tip familial, la Centrul de Tineret;
– ore de limba română pentru cei 4 voluntari străini, Erasmus+;
– ore de mentorat pentru cei 4 voluntari străini Erasmus +;
– sesiune de evaluare eveniment „Bloody Friday“ cu tinerii voluntari;
– sesiuni de repetiții pentru un flashmob cu voluntarii S.E.V. din Baia Mare și voluntari români pentru evenimentul din 5 decembrie 2018 – Ziua Internațională a Voluntarului;
– sesiuni săptămânale de planificare activități pentru copiii si tinerii din școlile si liceele băimărene unde cei 4 voluntari străini desfășoară activități;
– întâlnire de recunoaștere a muncii voluntarilor YMCA în 2018 și „Secret Santa“.
În 22 decembrie voluntarii Asociației DEIS au organizat la Centrul de Tineret Baia Mare o petrecere de Crăciun. În cadrul acesteia și-au dat unii altora cadouri în cadrul unei activități de tipul Secret Santa, au socializat și s-au relaxat la finalul unui an încărcat de activități și proiecte. Au fost prezenți 25 de tineri.
Lucrătorii de tineret, voluntari ai Asociaţiei DEIS, oferă servicii de informare, consultanţă şi consiliere, cu titlu gratuit, de luni până vineri, între orele 12:00 – 18:00, tuturor tinerilor care vin la Centrul de Tineret Baia Mare şi solicită aceste servicii.
Centrul de Tineret a căpătat o importanţă deloc neglijabilă în viaţa tinerilor din comunitate. Programele dezvoltate şi susţinute de organizaţiile care activează în Centru, le oferă tinerilor atât oportunităţi de a face împreună activităţi pentru comunitate (acţiuni de ecologizare, evenimente de informare, spectacole de teatru, ateliere de creație, ateliere de muzică, ateliere de dans, seară de jocuri, etc.) cât şi oportunităţi de dezvoltare la nivel personal, prin cursuri şi seminarii gratuite, oferite de organizaţiile specializate în educaţie non-formală şi prin serviciile de informare, consultanţă şi consiliere oferite. Feedback-ul tinerilor este unul pozitiv, iau parte cu interes la activităţi şi promovează centrul în comunitate. Acest lucru se observă şi prin numărul mare de aplicanţi la evenimentele de educaţie non-formală promovate în mod deosebit în mediul online.
Centrul de Tineret serveşte, de asemenea, şi organizaţiilor de tineret, ca loc de întâlnire comun, pentru şedinţe de strategie şi dezvoltare de programe pentru tineri şi pentru comunitate, faptul că există un spaţiu comun unde au loc activităţi ale mai multor organizaţii, dar toate centrate pe tineri, aduce unitate şi siguranţă. Tinerii simt că au un loc al lor, unde să vină pentru a lua parte la activităţi destinate lor sau pur şi simplu un loc de întâlnire, altul decât barurile sau colţul străzii.
Împreună, într-un spaţiu comun, organizaţiile de tineret din Baia Mare, au posibilitatea de a lucra împreună şi de a dezvolta programe coerente pentru tinerii băimăreni şi nu numai.
Activitatea derulată în Centrul de Tineret Baia Mare pe parcursul anului 2018 a fost premiată în cadrul celei de a V-a ediții a „Galei Naționale a Tineretului“, eveniment organizat de către Ministerul Tineretului și Sportului, Primăria Baia Mare în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș, în data de 10 noiembrie 2018 la Sala Sporturilor „Lascăr Pană“ din Baia Mare. Astfel, Centrul de Tineret Baia Mare a primit locul I, fiind clasat ca „Cel mai activ Centru de tineret“ din cadrul unei Direcții Județene pentru Sport și Tineret. Gala Tineretului din România, în anul 2018, a avut în centru conceptul „Inspirăm o nouă generație!“, fiind un eveniment care își propune, an de an, să recunoască și să recompenseze meritele tuturor celor implicați în proiecte și inițiative cu și pentru tineri din România.
Grup ţintă:
- Activităţile şi serviciile s-au adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 de ani, fără nicio discriminare, au fost gratuite, accesibile şi orientate către nevoile tinerilor. În comparație cu anul 2018, a crescut numărul tinerilor care au beneficiat de activitățile desfășurate în Centrul de Tineret.
Mediatizarea acţiunilor de tineret:
Acţiunile s-au bucurat de o putenică mediatizare atât prin intermediul presei scrise, a ziarelor electronice, prin intermediul posturilor locale de televiziune şi radio, pe pagina web a D.J.S.T. MM, pe grupurile ONGTMM, TINERIMM, pe pagina de facebook a Centrului de Tineret şi pe pagina de facebook a D.J.S.T. MM.
P2 – PROGRAM DE SUSŢINERE A ACŢIUNILOR DE TINERET
Pentru anul 2018, perioada de derulare a acţiunilor / proiectelor cu finanţare de la Ministerul Tineretului şi Sportului, în cadrul Programului P2, a fost martie – decembrie 2018.
Buget alocat în anul 2018 – 158.568 lei, din care:
- Proiecte proprii: 805 lei
- Concurs Local de Proiecte de Tineret: 763 lei
Indicatori de rezultate:
- Tineri participanţi / beneficiari: 1340 / 4160
- Număr de proiecte: 13, din care:
- 6 proiecte proprii
- 7 proiecte finanţate la C.L.P.
Prioritățile pentru proiectele proprii:
- Promovarea inițiativelor dedicate sărbătorii Centenarului Marii Uniri;
- Promovarea cooperării și a parteneriatelor între actori sociali, instituționalizați și organizaționali în vederea implicării tinerilor în acțiuni care marchează preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene;
- Informarea și consilierea profesională a tinerilor, precum și dezvoltarea de activități vocaționale;
- Susținerea inițiativelor de integrare socială a tinerilor proveniți din medii defavorizate (mediul rural, rromi, tineri cu dizabilități, tineri fără adăpost, NEETs);
- Susținerea diversității culturale și a accesului la cultură;
- 2 MAI – Ziua tineretului;
- Direcțiile Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale Antidrog 2017 – 2020 asumate de către MTS.
Tipuri de proiecte de tineret eligibile de către M.T.S. pentru anul 2018: stagii/cursuri; concursuri; tabere; festivaluri; campanii; caravane; expoziții; târguri; manifestări sportive și turistice; cluburi de tineret; seminarii; simpozioane; mese rotunde; dezbateri; conferințe; centre de resurse; bănci de date; biblioteci electronice; conferințe de presă; evenimente; întâlniri de lucru; ateliere de lucru; schimburi internaționale de tineret, reprezentări internaționale.
Pentru concursul local de proiecte de tineret, tema concursului a fost: Stimularea participării tinerilor la viața societății cu următoarele priorități: Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri prin proiecte care cuprind activități de tipul: concursuri, festivaluri, cinemateci/videoteci, campanii, caravane, expoziții, târguri; Promovarea cooperării și a parteneriatelor între actori sociali, instituționali și organizaționali cu scopul de a implica tinerii în acțiuni premergătoare preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene; Informarea și consilierea profesională a tinerilor, precum și dezvoltarea de activități vocaționale; Susținerea inițiativelor de integrare socială a tinerilor proveniți din medii dezavantajate (mediul rural, romi, tineri cu dizabilități, tineri fără adăpost, NEETs); Diversificarea și dezvoltarea de acțiuni specifice de voluntariat, educație civică și implicare socială; Susținerea diversității culturale și a accesului la cultură; Dezvoltarea de proiecte de educație pentru sănătate în vederea promovării unui stil de viață sănătos.
În data de 2 mai 2018, de Ziua Națională a Tineretului, municipiul Baia Mare a devenit noua Capitală a Tineretului din România, titlu valabil până în mai 2019 și care a fost preluat de la reprezentanții orașului Bacău. „#Uturn“, conceptul prezentat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș împreună cu municipalitatea Baia Mare și susținerea necondiționată a Direcției Județene pentru Sport și Tineret Maramureș și-a propus să testeze, de-a lungul unui an, un program menit să creeze oportunități atractive pentru tineri, astfel încât aceștia să fie activi și determinați să rămână și să se implice în comunitate locală. Programul a beneficiat și de sprijinul altor autorități locale, organizații neguvernamentale de tineret, grupuri informale de tineri, instituții și mediul de afaceri.
6 Proiecte proprii cu finanţare din partea Ministerului Tineretului şi Sportului:
I.
- Denumire proiect: „Baia Mare – Capitala Tineretului din România 2018-2019 “
- Tip proiect: eveniment
- Organizator: Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş
- Parteneri: Primăria Baia Mare
- Perioada /Loc de desfăşurare: 19.04 – 15.05.2018, Baia Mare
- Prioritate: 2 MAI – Ziua Tineretului
- Participanţi/ beneficiari: 150/450
- Scop proiect Promovarea, activitatea și susținerea Programului „Baia Mare – Capitala Tineretului din România 2018 – 2019“
- Obiective proiect:
O1. Creșterea gradului de implicare a 150 de tineri maramureșeni în activitățile de lansare a programului „Baia Mare – Capitala Tineretului din România 2018 – 2019“;
O2. Promovarea implicării DJST MM în rândul tinerilor ca partener al programului „Baia Mare – Capitala Tineretului din România 2018 – 2019“
II.
- Denumire proiect: „Baia Mare by Night“
- Tip proiect: evenimente
- Organizator: Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş
- Parteneri: –
- Perioada /Loc de desfăşurare: 03.05 – 14.12.2018, Baia Mare
- Prioritate: Susținerea diversității culturale și a accesului la cultură
- Participanţi/ beneficiari: 80/240
- Scop proiect: Creșterea gradului de implicare activă a tinerilor în activități cultural-educative
- Obiective proiect:
O1. Crearea unui program alternativ de petrecere a timpului liber pentru tinerii băimăreni;
O2. Organizarea unei seri de 4 evenimente educaționale, culturale – specifice domeniului tineret;
O3. Implicarea a minim 20 de tineri în fiecare eveniment organizat în cadrul proiectului
III.
- Denumire proiect: „Mesajul meu antidrog, ediția a XV-a“
- Tip proiect: eveniment
- Organizator: Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş
- Parteneri: C.P.E.C.A Maramureș
- Perioada /Loc de desfăşurare: 07.05 – 04.06.2018, Baia Mare
- Prioritate: Implementarea de proiecte naționale și/sau locale, orientate pe activități de petrecere a timpului liber (culturale, artistice și sportive), ca alternativă sănătoasă la consumul de droguri legale și ilegale, substanțe cu proprietăți psihoactive, adresate elevilor din învățământul preuniversitar și universitar
- Participanţi/ beneficiari: 150 / 450
- Scop proiect: Creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare în vederea neînceperii consumului de droguri, în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber
- Obiective proiect:
O1. Dezvoltarea unor atitudini de viață sănătoasă pentru un număr de 150 elevi din județul Maramureș;
O2. Creșterea influenței factorilor de protecție pentru evitarea consumului de alcool, tutun și droguri, pentru un număr de 150 elevi din județul Maramureș
IV.
- Denumire proiect: „Uniți în cuget și-n acțiune“
- Tip proiect: schimburi internaționale de tineret
- Organizator: Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş
- Parteneri: –
- Perioada /Loc de desfăşurare: 15.11 – 07.12.2018, Baia Mare
- Prioritate: Promovarea inițiativelor dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri
- Participanţi/ beneficiari: 15/15
- Scop proiect: Dezvoltarea colaborării dintre tinerii din România și cei din Republica Moldova prin intermediul schimbului de bune practice în domeniul activității de tineret
- Obiective proiect:
O1. Crearea și implementarea unui program de dezvoltare organizațională bazat pe valorile specifice românești;
O2. Organizarea unui schimb de bune practici în domeniul activității de tineret între 5 tineri din România și 10 tineri din Republica Moldova
V.
- Denumire proiect: „Guvernamental și neguvernamental în activitatea de tineret“
- Tip proiect: întâlnire de lucru
- Organizator: Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş
- Parteneri: –
- Perioada /Loc de desfăşurare: 25.10 – 15.11.2018, Baia Mare
- Prioritate: Promovarea voluntariatului, a educației civice și a implicării sociale
- Participanţi/ beneficiari: 90/270
- Scop proiect: Optimizarea parteneriatului între reprezentanți DJST/DSTMB, reprezentanți CCS, reprezentanți ONG-uri
- Obiective proiect:
O1. Evaluarea relației DJST/DSTMB/CCS/ONG în anul 2018 și îmbunătățirea colaborării pentru anul 2019
VI.
- Denumire proiect: „Gala voluntarilor și a sportivilor maramureşeni“
- Tip proiect: evenimente
- Organizator: Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş
- Parteneri: Asociația DEIS
- Perioada /Loc de desfăşurare: 01.11 – 15.12.2018, Baia Mare
- Prioritate: Promovarea voluntariatului, a educației civice și a implicării sociale
- Participanţi/ beneficiari: 150/150
- Scop proiect: Recunoașterea meritelor voluntarilor și a sportivilor ca simbol al implicării în comunitate și a spiritului de inițiativă
- Obiective proiect:
O1. Recunoașterea meritelor ONG-urilor maramureșene pentru activitatea de voluntariat desfășurată pe parcursul anului 2018;
O2. Recunoașterea meritelor sportivilor maramureșeni pentru activitățile desfășurate pe parcursul anului 2018
7 Proiecte ale ONG-urilor maramureșene, cu finanţare de la Ministerul Tineretului şi Sportului prin Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Maramureş, în urma derulării concursului local de proiecte:
I.
- Denumire proiect: „Conexiuni“
- Tip proiect: seminarii
- Organizator: Asociaţia D.E.I.S.
- Parteneri: –
- Perioada /Loc de desfăşurare: 01.09 – 31.10.2018, Baia Mare
- Participanţi/ beneficiari: 65/195
- Scop proiect: Creșterea nivelului de pregătire a tinerilor din județul Maramureș pentru implicarea activă în viața comunității din care fac parte
- Obiective proiect:
O1. Dezvoltarea de competențe de utilizare responsabilăp a rețelelor de socializare online pentru 20 de tineri maramureșeni, în luna septembrie 2018;
O2. Dezvoltarea de competențe în domeniul managementului emoțiilor și autocunoașterii pentru 20 de tineri maramureșeni, în luna septembrie 2018;
O3. Dezvoltarea de competențe de bază în domeniul social pentru 20 de tineri maramureșeni, în luna octombrie 2018;
O4. Dezvoltarea de competențe în domeniul implicării civice pentru 5 tineri maramureșeni în perioada septembrie – octombrie 2018.
II.
- Denumire proiect: „Foter Fesztival 2018 – Zilele Maghiare Băimărene”
- Tip proiect: festival
- Organizator: Asociaţia Foter Fesztival
- Parteneri: Asociaţia Tinerilor din Baia Mare
- Perioada /Loc de desfăşurare: 01.09 – 30.09.2018 / Baia Mare
- Participanţi/ beneficiari: 250/750
- Scop proiect: Creşterea interesului tinerilor maghiari din judeţul Maramureş de a se implica activ în lupta pentru păstrarea culturii şi a limbii materne
- Obiective proiect:
O1. Antrenarea a 250 de tineri din județul Maramureș în diferite activități, timp de 4 zile;
O2. Antrenarea unui număr de 15 meșteri populari pentru organizarea de târguri.
III.
- Denumire proiect: „Din mediul academic în mediul privat”
- Tip proiect: întâlniri de lucru
- Organizator: Asociaţia Liga Studenților Pintea Viteazul
- Parteneri: Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș
- Perioada /Loc de desfăşurare: 18.09 – 05.11.2018, Baia Mare
- Participanţi/ beneficiari: 130/390
- Scop proiect: Creșterea conectivității între mediul privat și mediul academic, în vederea obținerii unei mai bune colaborări între cele două medii.
- Obiective proiect:
O1. Realizarea a două analize obiective asupra situației actuale cu privire la cererea mediului privat în privința resursei umane calificate necesare bunei desfășurări a intreprinderii și cu privire la oferta educațională a Centrului Universitar Nord Baia Mare din care să reiasă aptitudinile absolvenților, în perioada 20.09-30.10.2018;
O2. Facilitarea a 3 întâlniri între reprezentanții celor 3 facultăți din Centrul Universitar Nord Baia Mare și actorii din mediul privat, în perioada 01.10-31.10.2018.
IV.
- Denumire proiect: „ Mediul academic şi timpul liber, ediția a II-a“
- Tip proiect: conferințe
- Organizator: Asociaţia Liga Studenților Pintea Viteazul
- Parteneri: Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș
- Perioada /Loc de desfăşurare: 18.09 – 05.11.2018, Baia Mare
- Participanţi/ beneficiari: 100/300
- Scop proiect: Creșterea gradului de pregătire a tinerilor prin participarea la conferințe, în vederea integrării la viața academică și importanța voluntariatului în dezvoltarea personală a tinerilor.
- Obiective proiect:
O1. Crearea unui context organizatoric propice pentru familiarizarea cu rigorile academice şi standardele universitare pentru un număr de 100 de tineri, în perioada octombrie – noiembrie 2018;
O2. Organizarea a 2 conferinţe cu privire la informarea participanţilor în legătură cu importanţa finalizării studiilor şi rolul voluntariatului în dezvoltarea personală pentru 100 de tineri din judeţul Maramureş, în perioada octombrie – noiembrie 2018.
V.
- Denumire proiect: „We Volunteer, We VoluntShare“
- Tip proiect: curs
- Organizator: Asociaţia Szigeti Magyar Ifjusagi Szervezet (S.Z.M.I.S.Z.)
- Parteneri: Asociaţia H.I.S.Z., Asociaţia Maramărul Sighetu Marmaţiei
- Perioada /Loc de desfăşurare: 01.09 – 31.10.2018 Sighetu Marmației
- Participanţi/ beneficiari: 30 / 100
- Scop proiect: Creșterea numărului de tinere care se implică în activități de voluntariat
- Obiective proiect:
O1. Creșterea nivelului de cunoștințe și competențe privind activitatea de voluntariat, în rândul a 30 de tineri, în perioada 12 – 14 octombrie 2018;
O2. Creșterea numărului de tineri care se implică în activități de voluntariat, în perioada 15 – 30 octombrie 2018.
VI.
- Denumire proiect: „#uTurn by Night – Noaptea Educației Non-formale“
- Tip proiect: evenimente
- Organizator: Asociaţia YMCA Baia Mare
- Parteneri: Federația YMCA România
- Perioada /Loc de desfăşurare: 01.07 – 01.11.2018, Baia Mare
- Participanţi/ beneficiari: 50 / 150
- Scop proiect: Stimularea participării tinerilor la viața societății prin promovarea metodelor de educație non-formală
- Obiective proiect:
O1. Creșterea gradului de participare a tinerilor la viața comunității, sub toate aspectele ei: sociale, educaționale, culturale, economice, de sănătate
VII.
- Denumire proiect: „Conferință Motivațională”
- Tip proiect: conferință
- Organizator: Asociaţia Reinvent
- Parteneri: Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș
- Perioada /Loc de desfăşurare: 28.08 – 05.11.2018, Baia Mare
- Participanţi/ beneficiari: 100 / 300
- Scop proiect: Creșterea gradului de motivare a tinerilor prin participarea la conferințe, în vederea integrării la viața socială
- Obiective proiect:
O1. Crearea unui context organizatoric propice pentru motivarea unui număr de 100 de tineri, în perioada octombrie – noiembrie 2018;
O2. Organizarea unei conferințe cu privire la informarea participanților în legătură cu viața socială și dezvoltarea personală pentru 100 de tineri, în perioada octombrie – noiembrie 2018.
Mediatizarea acţiunilor de tineret:
Acţiunile s-au bucurat de o putenică mediatizare atât prin intermediul presei scrise, a ziarelor electronice, prin intermediul posturilor locale de televiziune şi radio, pe pagina web a D.J.S.T. MM, pe grupurile ONGTMM, TINERIMM, pe pagina de facebook a Centrului de Tineret şi pe pagina de facebook a D.J.S.T. MM.
CONCLUZII:
- toate activitățile proprii ale DJST Maramureș, atât cele din Programul de Centre de Tineret cât și cele din Programul de susținere a acțiunilor de tineret s-au desfășurat sub egida „Baia Mare – Capitala tineretului din România 2018-2019“.
- întărirea colaborării dintre DJST Maramureş – ONG-uri – instituţii publice deconcentrate;
- optimizarea fluxului informaţional privind acţiunile de tineret;
- facilitarea accesului tinerilor la informaţiile şi serviciile oferite de DJST Maramureş;
- sprijinirea procesului de educare şi formare continuă;
- parteneriatele încheiate au permis derularea cu succes a proiectelor;
- mediatizarea Centrului de Tineret Baia Mare.
Proiectele derulate:
- au prezentat interes pentru tineri, din diferite medii sociale, organizaţii neguvernamentale, autorităţi publice locale;
- au fost centrate pe probleme specifice tinerilor în raport cu contextul social;
- au permis asigurarea unei informări şi a unei comunicări active pentru tineri, în limbajul lor;
- au permis colaborarea, cooperarea şi dezvoltarea de parteneriate în vederea îndeplinirii obiectivelor în domeniu;
- colaborarea cu direcţiile de specialitate din aparatul propriu şi cu instituţiile din subordinea MTS
Propuneri de optimizare în domeniul tineretului:
- aplicarea legii tinerilor,
- aplicarea legii voluntariatului,
- măsurile din Programul de Guvernare 2017-2020, capitolul Tineret;
- Măsurile din Strategia Națională în domeniul politicii de tineret pentru perioada 2015-2020;
- campanie de promovare a voluntariatului în rândul tinerilor,
- fonduri financiare mai consistente pentru realizarea activităţilor pentru tineri,
- identificarea şi dezbaterea problemelor cu care se confruntă tineretul,
- încheierea de parteneriate cu organele administraţiei publice locale şi alte instituţii cu atribuţii în domeniul tineretului.
COMPARTIMENTUL TURISM
Obiective:
O1 – promovarea turismului de calitate care să răspundă necesităţilor şi exigenţelor tinerilor prin servicii conforme cu tendinţele actuale, precum şi standardele naţionale şi internaţionale în domeniu;
O2 – personalizarea ofertelor şi a serviciilor în scopul creşterii gradului de satisfacţie a turiştilor;
O3 – asigurarea efectuării eficiente a tuturor operaţiunilor necesare pentru pregătirea şi desfăşurarea activităţilor specifice centrelor de agrement;
O4 – canalizarea tuturor eforturilor echipei noastre către realizarea satisfacţiei colaboratorilor / turiştilor noştri;
O5 – creşterea fluxului turistic;
O6 – diversificarea ofertei şi creşterea calităţii serviciilor turistice.
Acţiuni derulate:
- elaborarea documentaţiei aferente acţiunilor de turism pentru derularea de tabere şi excursii în perioada vacanţelor;
- elaborarea ofertelor turistice pentru vacanţe şi sfârşituri de săptămână;
- întocmirea unor seturi de oferte program şi distribuirea ofertei turistice în instituţiile de învăţământ;
- întocmirea şi prezentarea ofertei de tabere în Maramureş, omologilor din ţară;
- contractarea locurilor pentru perioada vacanţelor, prin comunicare directă cu omologii din ţară;
- oferirea de informaţii şi consultanţă în domeniu;
- organizarea, monitorizarea şi evaluarea acţiunilor în domeniu;
- colaborarea cu direcţiile de specialitate din aparatul propriu şi cu instituţiile din subordinea MTS;
- promovarea ofertei turistice proprii în cadrul Târgului de Oferte Educaţionale – Baia Mare 2018;
- organizarea de tabere de odihnă în centrele de agrement ale MTS: – nr. de copii și tineri primiți în Centrele de Agrement ale DJST Maramureș: 1402; nr. de copii și tineri trimişi în Centrele de Agrement ale Direcţiilor Judeţene pentru Sport şi Tineret din ţară 74:
- organizarea de tabere cu caracter social pentru elevi beneficiari ai burselor sociale, proveniți din familii cu venituri reduse și elevi care beneficiază de o măsură de protecție specială, instituită conform legii nr. 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului, program de care au beneficiat 93 de elevi;
- organizarea taberelor pentru copii şi tineri cu dizabilități, împreună cu asistenţii personali – vacanţa de vară 2018, beneficiare fiind 96 de persoane;
- asigurarea bazei materiale pentru derularea concursurilor naţionale şi a olimpiadelor şcolare – în perioada Școala Altfel şi pe perioada vacanţei de vară 2018;
- organizarea activităţiilor de turism (tabere, programe recreative şi de animaţie, excursii, drumeţii), precum şi a activităţilor de ordin administrativ, în Centrele de Agrement „Mara”şi „Stibina”;
- utilizarea Centrelor de Agrement în scopul desfăşurării de activităţi recreative, turistice, sportive pentru copii şi tineri;
- elaborarea documentaţiei necesare plecării grupurilor de elevi / tineri în locaţiile contractate pentru vacanţe;
- elaborarea documentaţiei necesare sosirii grupurilor de elevi / tineri în locaţiile proprii pentru vacanţe;
- promovarea în mass media a acţiunilor turistice derulate.
Toate acțiunile s-au desfășurat în conformitate cu Planul de acțiuni cuprins în programul de guvernare.
Director executiv,
Eniko Krizsanovszki