In memoriam Andrei Solyom
O viata dedicata sportului
Andrei Solyom s-a nascut in 15 noiembrie 1941 la Miercurea Ciuc. In 1963 a absolvit Institutul de Cultura Fizica Bucuresti si a fost repartizat la Uniunea de Cultura Fizica si Sport a regiunii Maramures si a lucrat la aceeasi institutie (cu diferite denumiri) pana in anul 2003, cand s-a pensionat.
Angajat pe functia de metodist pentru sporturi individuale a contribuit prin munca sa la dezvoltarea atletismului, schiului, luptelor, scrimei, gimnasticii si tirului.
Dupa deschiderea bazinului acoperit in 1976 s-a implicat in organizarea activitatii de performanta la natatie si la organizarea comisiei judetene de natatie.
Andrei Solyom a fost un om de o modestie rara, un bun profesionist, care nu a dorit niciodata sa fie in prim-plan.
Datorita ambitiei sale, schiorii din Maramures au beneficiat de un sistem de cronometraj electronic, o noutate pentru Romania anilor 80. A gandit si a pus in practica o tabela de afisaj electrica, pentru cursurile de gimnastica.
In 1987 la Concursul Prietenia de gimnastica feminina s-a folosit un program de calculator realizat de Andrei Solyom impreuna cu cei de la Centrul de Calcul, pentru intocmirea clasamentelor.
A fost o premiera pentru gimnastica romaneasca folosirea unui program atat de complex, care ulterior a fost adaptat si pentru concursurile de culturism.
Dupa 1990 cand la DJST Maramures s-au primit 2 calculatoare a avut deschiderea si ambitia sa lucreze cu un astfel de aparat, punand la punct si actualizand baza de date cu rezultatele sportive obtinute de perfomerii maramureseni.
Va ramane in memoria colegilor ca un foarte bun profesionist, de o rara modestie, si un coleg de o corectitudine exemplara.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!