Acord CE-EBU privind prima ediţie a Săptămânii Europene a Sportului

În luna iunie, anul acesta, între Comisia Europeană şi Uniunea europeană a radiodifuzorilor (EBU) s-a semnat un protocol pentru promovarea Săptămânii Europene a Sportului 2015, prima ediţie a acestui eveniment ce se va desfăşura simultan la nivelul tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene (7-13 septembrie).

SAPTAMANA EUROPEANA A SPORTULUI – MARAMURES

În comunicatul de presă difuzat la încheierea reuniunii se subliniază: “Comisia Europeană (CE) şi Uniunea Europeană de Radio (EBU) vor încuraja în mod activ cetăţenii europeni să aibă acces la sport în timpul unei săptămâni de promovare în luna septembrie.

Săptămâna Europeană a Sportului (7-13 septembrie) are scopul de a încuraja cetăţenii de toate vârstele #BeActive, precum şi sprijin în realizarea activităţilor ca urmare a iniţiativelor naţionale şi locale existente cu scopul declarat: ‘Să ne mişcăm’.

La semnarea acordului de la Bruxelles, marţi (2 iunie), Nicola Frank, coordonatoarea afacerilor europene la EBU, a spus că televiziunea este ‘fereastra numărul unu’ prin care comunităţile descoperă noi forme de practicare a exerciţiului fizic, care să conducă la o sănătate mai bună.

‘Indiferent unde locuiţi, evenimentele sportive au o importanţă enormă pentru comunitate’, a spus ea. “Unele sporturi, precum fotbalul sunt un fenomen global care uneşte lumea. Altele, cum ar fi schiul nordic sunt intrinsec legate de cultura şi identitatea locală. Toate sunt menite să aducă o contribuţie majoră la diversitatea culturală în cadrul Uniunii Europene’.

Nicola Frank a spus că EBU are ‘în spatele scenei’ rolul de a asigura ca o gamă largă de evenimente sportive care să fie disponibile pentru cele mai mari audienţe posibile la televiziune, radio şi online.’Programele de sport sunt o parte vitală a oricărui canal media în serviciu public. Prin producerea şi distribuirea de sport de calitate superioară direct pe o bază free-to-air pe toate platformele relevante, membrii noştri trimit un mesaj că există un sport pentru toată lumea, indiferent de forţe individuale sau puncte slabe’.

Colaborarea dintre Comisia Europeană şi EBU (UER) are drept scop stimularea şi promovarea sportului şi a activităţii fizice, subliniază rolul social al sportului şi valoarea lucrului în echipă, precum şi implicarea şi participarea.

Ca parte a angajamentul său, EBU (UER) va organiza şi promova Săptămâna Europeană a Sportului şi pentru viitor, în timpul Adunării EBU Sports la 30 septembrie şi 2-3 octombrie, la Bruxelles. Membrii EBU vor fi încurajaţi să lanseze propriile activităţi şii să determine cetăţenii să includă sporturi în rutina lor de zi cu zi”. (13 iulie 2015)